13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieGuvernul introduce globalizarea impozitului pe profit

Guvernul introduce globalizarea impozitului pe profit

Totuşi, pe 10 decembrie anul trecut, România liberă a avut o discuţie pe teme asemănătoare sau identice cu Dan Schwartz, managing partner RSM România, iar peste câteva zile a fost dată celebra OUG 114.

Adrian Benţa, consultant fiscal, laudă măsurile puse în dezbatere publică de către Guvern: „Chiar îmi pare rău dacă nu se adoptă aceste modificări, pentru că sunt foarte multe lucruri de clarificat, care erau lăsate în coadă de peşte”.

Cea mai importantă pentru mediul de business este că, „pentru companiile foarte mari, se introduce grupul fiscal, vizând globalizarea impozitului pe profit.

De exemplu, o firmă ce vinde medicamente şi are o altă firmă din grup, care vinde echipamente medicale, avea problema că grupul nu putea să-şi globalizeze impozitul pe profit. Dacă sunt afiliate, acum e posibil.

Afilierea e însă foarte dură: firmele din grup să aibă în comun 75% din acţionariat”.

Cea mai spectaculoasă modificare e introducerea impozitului la procentul de 10%, scăzând de la 16%, şi pentru veniturile realizate de nerezidenţi. De la 1 ianuarie 2017, rămăsese cota de 10% pentru români şi 16% pentru nerezidenţi, a spus Benţa Rl.

„Pentru companiile foarte mari, se introduce grupul fiscal, vizând globalizarea impozitului pe profit.” Adrian Benţa, consultant fiscal

Mai apoi, se reglementează pe punctele care se dau, ca urmare a moştenirilor, la ANRP, pe despăgubiri. Astfel, când cineva vinde din punctele de moştenire, banii obţinuţi sunt categorisiţi la „venituri din alte surse”.

Cine are o moştenire de la ANRP şi o încasează în trei – cinci ani, primeşte nişte puncte. Dacă respectivul vinde la un terţ, fără să valorifice în bani, ci doar în preţul obţinut, se impozitează ca „venit din alte surse”.

 

Taxare inversă la gaze

La Codul Fiscal, se clarifică faptul că autoturismele folosite 50% de microîntreprinderi nu mai reprezintă venit de natură salarială la conducătorul auto.

Situaţia era deja reglementată pentru plătitorii de impozit pe profit şi PFA. Se mai introduce taxarea inversă la gaze: nu se plăteşte TVA când beneficiarul e un cumpărător-revânzător. TVA e plătit doar de ultimul consumator primar.

Cele mai citite

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă