11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieHBP EKO Distribution începe în forţă anul 2019 cu producţia de săpun...

HBP EKO Distribution începe în forţă anul 2019 cu producţia de săpun 100% românesc IMPAKT+

Povestea a început cu mai mulţi ani în urmă, compania românească HBP EKO Distribution specializată în comercializarea produselor profesionale de curăţenie şi dezvoltarea de programe personalizate de igienizare propunându-şi să conceapă un alt nivel al curăţeniei. În anul 2017, HBP EKO Distribution se înscrie în Programul de Microindustrializare pentru accesarea fondurilor în vederea deschiderii unei moderne fabrici de săpun, având o viziune proprie în ceea ce priveşte producţia. HBP EKO Distribution se remarcă în 2018  prin introducerea pe piaţă, ca element de noutate, a conceptului de BAG in BOX, produsele cosmetice fiind ambalate în urma acestei dezvoltări în pungi de polietilenă şi nu în flacoane.

Hala Fabricii de Săpun

Deasemenea, compania devine binecunoscută prin promovarea unor idei noi şi acţiuni legate de asocierea tehnologiei cu designul de produs şi arta în special în rândul tinerilor,  sub sloganul “Promovăm inovaţia, susţinem educaţia”. La târgul Indagra 2018, HBP EKO Distribution prezintă Săpunul Centenar, operă de artă creată la faţa locului tot de către artişti plastici consacraţi. Nu în ultimul rând, compania are preocupări importante în colectarea şi depozitarea deşeurilor generate din activitatea de curăţenie.

Fabrica de Săpun de la Jilava

Tot la târgul INDAGRA din toamna anului trecut este anunţată şi inaugurarea Fabricii de Săpun şi lansarea în producţie a brandului de săpun IMPAKT+. Fabrica de Săpun deţine un laborator propriu pentru analize fizico-chimice  şi îşi propune să răspundă pozitiv tuturor cererilor de produse de curăţenie şi îngrijire personală, inclusiv marca proprie de produs. Prin noua investiţie a fabricii situată în comuna Jilava, au fost create în plus 4 locuri noi de muncă iar în cadrul întregului proiect au fost generate încă din anul trecut 7 locuri de muncă.

“Suntem de 12 ani pe piaţă şi am început cu comercializarea produselor profesionale de curăţenie. Acum nu mai suntem importatori şi distribuitori, ne concentrăm pe zona de produs 100% românesc. Dorim să facem din săpunul IMPAKT+ un brand de ţară cu notorietate internaţională şi, deasemenea, ţinem foarte mult să antrenăm în proiect companii autohtone, de la partea de cercetare până la producţia efectivă, cum a fost cazul vasului de amestecare realizat de Crystal Group din România. Mai avem în vedere şi furnizori români de uleiuri esenţiale şi uleiuri vegetale precum şi producători de alte utilaje. Deocamdată produsele sunt destinate pieţei interne dar pentru 2020 pregătim linia de produse de îngrijire peronală cu plante autohtone rare pentru export”, prezintă viziunea proprie Monica Popescu, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului noii fabrici.

Monica Popescu, coordonatorul proiectului

Tehnologie complet automatizată cu multiple efecte ecologice

Componenta principală a utilajelor noi cu care este dotată fabrica este vasul de amestecare (mixerul de omigenizare cu reglare) complet automatizat şi realizat în România din inox special de către compania Crystal Group. Vasul are o capacitate de 400 litri şi asigură o producţie de produse de îngrijire personală – săpun lichid, gel de duş, şampon, de 20 t pe lună. Fabrica deţine un laborator uzinal de teste fizico-chimice cu aparatură specifică pentru industria de detergenţi şi dotări specifice (vase de amestecare şi vase tampon), fiind astfel o fabrică de detergenţi şi de produse de îngrijire personală. Pentru linia de detergenţi lichizi (pentru pavement, de vase, geamuri, etc.) producţia este de 3 t pe zi.

Instalaţii birou

Ca element de noutate, linia automatizată de omogenizare pentru produsele de îngrijire personală permite obţinerea produsului finit fără a intra în contact cu materia primă sau produsul finit în vrac iar ingredientele (materiile prime) sunt introduse prin absorbţie în vasul de amestecare şi tot automat produsul finit ajunge în zona de dozare-ambalare.

Automatizare completă

Spre deosebire de alte companii din ţară, unde săpunul este îmbuteliat în flacoane cu ajutorul liniilor de ambalare standard (cu bandă transportoare), la Fabrica de Săpun ambalarea se face automat la pungă cu beneficii importante pentru mediul înconjurător deoarece se reduce cantitatea de plastic generate în urma utilizării produsului, inclusiv costul de mediu (taxa de mediu) cu până la 70%. Este de menţionat că pentru anul în curs se intenţionează achiziţionarea unei linii de îmbuteliere detergenţi reglabilă pentru unităţi de la 500 ml până la 20 l.

birouri luminoase şi bine dotate

Integrarea firmelor autohtone în proiect

Până în prezent au fost contactate şi s-au  iniţiat discuţii cu mai multe companii, de la mici cultivatori de plante aromate până la cercetători, în vederea conceperii de formule originale de produse de îngrijire personală care se vor remarca prin nota distinctă de parfum. Se merge pe formule clasice (lavandă, tandafir, aloe vera, pin, mango, avocado, etc.) dar şi pe compoziţii de parfum foarte rare, precum floarea de colţ de cultură, care nu sunt preluate în prezent nicăieri în lume. Tot pe aceeaşi linie se încadrează viorelele şi panseluţa.

Asocierea cu arta, Festivalul Săpunului

“Din dorinţa de a fi unici pe piaţă şi de a oferi ceva diferit, original, am lărgit gama de produse cu săpunul solid artizanal. Deasemenea, cu sloganul “promovăm inovaţia, susţinem educaţia” aducem împreună tineri artişti care dezvoltă designul de produs, de la ambalaj până la matriţa finală a produsului. Deja artiştii consacraţi Andrei Marina, unul dintre realizatorii Săpunului Centenar, şi Smaranda Isac lucrează la matriţe (modele) de săpun solid”, ne împărtaşeşte Monica Popescu unele dintre proiectele de viitor.

Vitrină cu mostre la Fabrica de Săpun

Dar nu sunt numai acestea. Proiectul “Metamorfoze urbane” va continua cu ediţia a III-a, de data aceasta sub noua denumire de “Festivalul Săpunului”, evenimentul urmând a se desfăşura pe 5 mai, de 3 ani Organizaţia Mondială a Sănătăţii organizând pe această data campanii de conştientizare cu privire la importanţa igienizării mâinilor. În cadrul Festivalului Săpunului va fi expus săpunul artizanal  şi vor fi invitaţi şi alţi producători autohtoni de săpun solid artizanal, urmând a fi premiată cea mai frumoasă matriţă de săpun.

Săpunul Centenar

Nu în ultimul rând, chiar în hala Fabricii de Săpun se preconizează anul acesta deschiderea Muzeului Săpunului, unde vor fi expuse săpunuri din colecţii private sau ediţii limitate din comerţ precum şi opere de artă realizate prin  iniţiative HBP EKO Distribution, primul exponat fiind chiar Săpunul Centenar care îşi găseşte aici un binemeritat loc de cinste.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă