15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieMobila de lux de pe nave și avioane e făcută din lemn...

Mobila de lux de pe nave și avioane e făcută din lemn românesc

În județul Bacău, la Comănești, se produce placajul din care se confecționează, apoi, mobilă de lux pentru iahturi, pentru nave de croazieră și chiar pentru avioane.

Materialul produs la Comănești se numește panel, iar fabrica din județul Bacău aparține companiei austriece Holzindustrie Schweighofer. Această firmă are în total cinci fabrici în România, dintre care trei produc cherestea, iar două produc panel. Toate aceste cinci fabrici folosesc drept materie primă lemnul de conifere (rășinoase), care se cumpără, în proporție de 54 la sută, din România, iar restul de 46 la sută vine din import.

Imagine din fabrica de la Comănești (județul Bacău)

Managerul general al Schweighofer România, Dan Bănacu, a explicat la Viena, în fața unui grup restrâns de jurnaliști, că panelul produs la Comănești ajunge să fie exportat în Occident, în țări precum Italia, Germania, Franța sau Suedia.

De exemplu, în Suedia, între două foi de placaj provenit din România se pune un miez din lemn foarte ușor, adus din Indonezia, din familia lemnului de balsa. În final, din plăcile astfel obținute se confecționează mobilierul de pe nave de croazieră sau de pe avioane. În cazul acestora, greutatea redusă a mobilierului este un element la fel de important ca și rezistența, explică Dan Bănacu.

Panel fabricat la Comănești

Într-un asemenea mod, cele cinci fabrici din România ale firmei austriece realizează produse cu un preț mediu de vânzare la export de 247 de euro / m³, în timp ce alte unități ale industriei de profil din România exportă lemn prelucrat primar cu un preț mediu de 140 de euro / m³, a subliniat Dan Bănacu.

Lemnul de rășinoase este folosit sub formă de cherestea (ca materie primă în construcții), pentru industria bricolajului și pentru mobilier de lux.

Dan Bănacu, reprezentantul Holzindustrie Schweighofer, consideră că, în ciuda a ceea ce susțin unele organizații de mediu, suprafața totală a pădurilor din România nu s-a diminuat în ultimii ani ci este în creștere. Astfel, conform unor date preluate de la Banca Mondială, în ultimii 25 de ani, între 1990 și 2015, suprafața pădurilor din România a crescut cu 4.900 de kilometri pătrați, adică de la 27,7 la sută la 29,8 la sută.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă