13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieIMM-urile românești caută refugiu fiscal în Bulgaria

IMM-urile românești caută refugiu fiscal în Bulgaria

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a afirmat, luni, într-o conferință de presă, că OUG nr. 114/2018 (n.r. “Ordonanța lăcomiei”) impulsionează decizia patronilor de a-și muta afacerile în țara vecină. „Există o foarte mare presiune pe noi, la nivel central, să găsim măsuri concrete, soluţii pentru toate aceste probleme (apărute din cauza OUG nr. 114/2018). Colegii ne-au rugat să analizăm o potenţială întâlnire cu patronatul IMM-urilor din Bulgaria şi să iniţiem un dialog cu privire la posibilitatea mutării unor activităţi din România”, a spus Jianu. El a precizat că atractivitatea sistemului fiscal din Bulgaria este dată de stabilitate, în ultimii 12 ani nefiind operată vreo modificare legislativă.

 

Guvernul refuză orice discuție pe tema ordonanței

 

Antreprenorii şi CNIPMMR iau în calcul şi alte variante pentru a combate efectele OUG nr. 114/2018,  din cauza multiplelor efecte negative ale acesteia, precum majorări de preţuri la telefonie şi electricitate, dar şi o restricționare și o scumpire a creditării.

„Din nefericire, singurul dialog pe care l-am avut cu ministrul de Finanţe şi, în general, cu Guvernul, a fost de zece minute de emisiune televizată, în care domnul Teodorovici a recunoscut faptul că această ordonanţă nu a fost discutată cu absolut nimeni, motivând că presiunile ar fi fost atât de mari încât n-ar fi putut să treacă un astfel de act normativ. Dacă presiunile au fost mari, înseamnă că și consecinţele ar fi fost mari, nu că ar fi avut unii şi alţii interese în acest sens”, a spus Florin Jianu. Reprezentanţii CNIPMMR au sesizat Avocatul Poporului pentru aspecte de neconstituţionalitate din OUG 114/2018, respectiv pentru impozitarea pe cifra de afaceri şi trei salarii minime pe economie. „În acest moment, dialogul cu Guvernul este sublim, dar lipseşte cu desăvârşire – nimeni din mediul de afaceri nu mai are dialog cu Guvernul. Nu ştim cum sunt luate aceste măsuri. Aşa cum v-au surprins pe dumneavoastră… Nu poţi să vii cu nişte lucruri peste noapte care impactează toată economia. Noi nu ducem grija băncilor, societăţilor din energie, ducem grija societăţilor mici şi mijlocii, pentru că toate acele costuri vor fi transferate pe spatele lor”, a spus Jianu. În opinia sa, una din consecinţele noii OUG este aceea că Ministerul Finanţelor nu mai reuşeşte să atragă împrumuturi de la bănci prin titluri de stat. „Este o consecinţă directă, care arată de ce nu înţelegem acest tip de abordare: tu, ca şi Guvern, te împuşti în picior, nu faci altceva decât să îţi măreşti ţie costurile prin acest tip de abordare”, a punctat Florin Jianu.   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă