Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Impas cronic după eşecul celei de-a treia runde de negocieri UE-UK

Impas cronic după eşecul celei de-a treia runde de negocieri UE-UK

Britanicii şi europenii şi-au exprimat din nou dezamăgirea, la finalul celei de a treia runde de negocieri cu privire la relaţia de după Brexit. Blocul statelor UE şi UK nu reuşeşsc cu nici un preţ să ajungă la o înţelegere

Florin Budescu 0 comentarii

Negocierile sunt tot mai tensionate şi cu un rezultat incert. De acest rezultat depind foarte multe lucruri în privinţa viitorului politic şi economic al ambelor părţi.

”În momentul în care vă vorbesc, nu sunt optimist (...). Invit Regatul Unit să schimbe tactica dacă vor cu adevărat un acord cu noi”, a tunat negociatorul-şef UE al Brexitului, Michel Barnier, la Bruxelles.

”Suntem pregătiţi pentru toate oţiunile, inclusiv de un no deal”, a avertizat el. În acelaţi moment, omologul său britanic, David Frost, denunţa puţinele progrese obţinute şi a reclamat ”o schimbare a abordării UE”, înaintea viitoarei runde de negocieri, la 1 iunie.

”Este dificil să înţelegem de ce UE insistă asupra unei abordări ideologice, care face mai dificilă încheierea unui acord”, a declarat el. ”Nimic foarte nou sub soare”, rezumă o sursă apropiată negocierilor. Poate cu excepţia tonului discuţiilor - de această dată mai ”ferme, uneori un pic virile”.

”Tonul a crescut un pic mai mult în această sesiune”, declară o sursă europeană, care evocă o săptămână frustrantă. ”Am stat pe loc, iar timpul a trecut” din cauza lipsei unei ”viziuni comune cu privire la ceea ce suntem pe cale să încercăm să facem”, declară această sursă.

Precedentele negocieri, la sfârşitul lunii aprilie, s-au încheiat deja prin constatarea unui alt eşec şi lasă să planeze o puternică incertitudine asupra capacităţii Londrei şi Bruxellesului de a se înţelege, aşa cum au prevăzut, până la sfârşitul anului, spune News.ro.

 

Nici prin video nu se înţeleg

Britanicii, care au ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie, au intrat până la finalul anului într-o perioadă de tranziţie, când continuă să aplice reglementările UE.

Negociatorii urmează teoretic să decidă în iunie dacă prelungesc sau nu perioada, pentru a-şi acorda mai mult timp de negociere.

Londra respinge categoric ideea, în pofida faptului că pandemia a dat peste cap calendarul negocierilor şi modalitatea lor, acum exclusiv în videoconferinţă.

O prelungire a negocierilor ar prelungiincertitudinea şi ar implica noi plăţi de la bugetul UE pentru UK, denunţa un purtător de cuvânt britanic.

Comentarii

loading...