7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieÎn chestiunea termoficării Bucureştiului lucrurile se complică tot mai mult

În chestiunea termoficării Bucureştiului lucrurile se complică tot mai mult

„Refacerea sistemului de termoficare din București este întârziată în mod voit de către Rominsolv, administratorul judiciar al Radet“, afirmă Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen.

„Pe data de 07.03.2019, Adunarea creditorilor Radet a decis înlocuirea Rominsolv, iar pe 08.03.2019 a fost depusă la instanță cererea de înlocuire“, informează Sierra Quadrant.

Firma susţine că „modalitatea de îndeplinire a mandatului de către administratorul judiciar Rominsolv s-a îndepărtat de la scopul procedurii de insolvență, acesta nefiind preocupat de maximizarea șanselor de recuperare a creanțelor de către creditori“.

Rominsolv ar fi „pus în pericol întreg procesul de reorganizare a Radet și, implicit, șansele creditorilor de a-și recupera creanțele“, susţine sursa citată.

În replică, Gheorghe Piperea (Rominsolv), a declarat pentru „România liberă“ că „Engie-Elcen nu au reuşit să ne schimbe din poziţia de administrator judiciar al Radet, chiar dacă au ac-ţionat ca un monolit, în baza unui plan de coordonare anti-concurenţial făcut de avocaţii Engie“.

„Judecătorul sindic a respins cererea de înlocuire pentru că nu a găsit motive temeinice pentru aceasta“, a spus Piperea, explicând că „strategia lor e coordonată de avocatul Engie. Aceasta este o problemă extrem de gravă pentru cele două entităţi, în sensul că poate să atragă atenţia Consiliului Concurenţei“.

 

Cerere de recuzare

Există nişte contestaţii. Da, spune reprezentantul Rominsolv, dar „se vor soluţiona şi contestaţiile într-o săptămână. S-ar fi putut soluţiona chiar ieri (n.r. – joi, 28 martie), aceasta era intenţia judecătorului sindic, dar, atunci când simţi că pierzi orice, deşi strategia este o iluzie, te-apuci a recuza judecătorul“.

Pentru că există o cerere de recuzare a judecătorului sindic. Gheorghe Piperea afirmă că nu există niciun motiv pentru recuzare şi „ei (n.r. – Engie-Elcen) şi-au dat seama că este forţată cererea de recuzare. Miercuri (n.r. – 3 aprilie) judecătorul sindic se va pronunţa pe confirmarea planului de reorganizare“.

Piperea spune că planul de reorganizare a termoficării bucureştene a fost făcut „de un agent economic, din sărăcia sa (n.r. – Radet), aşa cum este, cu resursele sale financiare, materiale, fără niciun fel de finanţare de la Primărie, excluzând subvenţia aceea care se acordă de 20 de ani“.

„Prin forţe proprii, ne propunem să punem la punct această întreprindere, sub raportul activităţii curente. Se vor plăti 5% din creanţe celor de la Elcen. Vom plăti 100% din creanţe Fiscului“, promite reprezentantul -Rominsolv.

 

Nu s-ar şterge nicio -creanţă

Gheorghe Piperea detaliază: „În planul nostru de reorganizare nu se şterge nicio creanţă, absolut nicio creanţă. Comparaţi ce înseamnă să nu se şteargă o creanţă de 3,7 miliarde lei cu ştergerea a 99% din această creanţă. Planul de la Elcen este o iluzie în totalitate, o fantezie“. Elcen ar dori falimentul Radet.

„Au şi devoalat acest lucru, oficial, în instanţă. Speră că vor face o acţiune în faţa judecătorului sindic şi vor obţine obligarea Primăriei, în procedura de faliment, să plătească 3,7 miliarde lei pentru cauzarea insolvenţei. Chiar şi în planul lor de reorganizare, perioada în care s-ar putea recupera această sumă este de nu mai puţin de 12 ani“, a spus Piperea pentru „România liberă“.

„Ei îşi doresc falimentul Radet, nu reorganizarea. Eu nu am făcut altceva acolo decât să-i împiedic pe ei să se autodetoneze şi să detoneze sistemul acesta centralizat de termoficare.“

Gheorghe Piperea (Rominsolv)

Până atunci însă, crede expertul în insolvenţă, „nu numai Elcen şi Radet or să fie oale şi ulcele, ci mulţi dintre noi, cei care suntem în viaţă în momentul de faţă, s-ar putea să fim oale şi ulcele. Este o fantezie absolut incredibilă, uluitoare“.

 

Radet, spre faliment

„În condiţiile în care Radet se îndreaptă spre faliment – informează Economica.net – Primăria Capitalei vrea să scape de plata datoriilor vechi pe care regia de termoficare le are către furnizorul său de energie termică, Electrocentrale Bucureşti (n.r. – prescurtat: Elcen)“.

Primăria ar şti că nu mai există pericolul sistării energiei termice, din moment ce tot ce avea Radet se transferă pe noua firmă a Primăriei, Termoenergetica. Suma de plată este de peste un miliard de lei şi a fost deja redusă.

Primăria susţine că nu trebuie să plătească nimic din datoria pe care o deţine în contul energiei termice livrate de Elcen şi neplătite. În susţinerea afirmaţiilor sale, Primăria a trimis o decizie a Înaltei Curţi, dar şi un punct de vedere al Consiliului Concurenţei.

 

Rezolvarea, în timp

Revenind, „cel care a venit cu această idee (n.r. – a falimentului Radet) este un iresponsabil“, spune Piperea, „iar cei care l-au ascultat şi au pus în practică acest plan, începând cu Engie şi terminând cu Ministerul Energiei, sunt nişte neatenţi, ca să nu mă exprim mai dur la adresa lor“.

„Cert este că toată această construcţie pe care au făcut-o… S-a şi declarat în mod public în faţa instanţei, în mod oficial, că ei îşi doresc falimentul Radet, nu reorganizarea. Eu nu am făcut altceva acolo decât să-i împiedic pe ei să se autodetoneze şi să detoneze sistemul acesta centralizat de termoficare“, adaugă Gheorghe Piperea.

Dar acest sistem, aşa cum e acum, e bătrânicios şi sărăcăcios. Aşa e, spune specialistul în insolvenţă, „dar această chestiune trebuie să se rezolve în timp. Dacă ai cu ce, dacă ai timp şi protecţia Tribunalului, trebuie să te apuci şi să-l refaci, pentru că merită“.

Ce ar însemna, din punctul de vedere al Rominsolv, falimentul Radet? -„Elcen–Engie vor lua 1% din totalul celor 3,7 miliarde lei. Restul se va şterge. De asemenea, o să dispară două treimi din cifra de afaceri a Elcen odată cu dispariţia Radet, iar asta nu e nimic în -comparaţie cu consecin-ţele sistemice ale acestui faliment dorit“, susţine -Piperea.

Anume, „vreo două milioane de bucureşteni vor rămâne să aştepte soluţii excepţionale de la Primăria Capitalei, care înseamnă costuri şi timp, sau ca fiecare să-şi pună centrală termică de apartament. Am spus de nenumărate ori ce înseamnă aceasta din punctul de vedere al poluării“, spune Gheorghe Piperea.

 

Soluţia de avarie

„România liberă“ a stat de vorbă anterior cu expertul în energetică Tudor Popescu, care a declarat că o soluţie este activarea entităţii din Primărie care se ocupă de termoficare şi care ar putea prelua direct tot sistemul, ca măsură de avarie. RL a observat că, în declaraţiile publice, pare că ar fi ieşit din discuţie Engie şi a intrat, ca furnizor de gaz pentru Elcen, Romgaz. Despre ce este vorba?

„În baza a ceea ce am pus la punct noi, Rominsolv, împreună cu Primăria, suntem în al treilea an în care s-a făcut o convenţie de plată în avans a gazelor. Primăria nu ne mai dă nouă, Radet, o parte consistentă din subvenţie, pentru ca după aceea noi să plătim Elcen, care să plătească Romgaz, ci face plata direct la Romgaz, în avans“, a explicat Gheorghe Piperea.

Pe de altă parte, şi Engie primeşte o astfel de plată în avans, „doar că suma este mult mai mică. Dacă nu am fi fost noi acolo, să facem această construcţie juridică, ce nu a fost foarte simplă – nici nu ştiţi câtă opoziţie am avut de la birocraţii din Primărie – nu s-ar fi făcut“, a declarat Piperea pentru RL.

„Elcen avea un contract de asigurare a unei cantităţi de gaze cu Gazprom, pe nu mai puţin de 150 milioane dolari. Nu se cumpăra de suma aceasta, care era acolo ca un fel de buffer. Gazprom spunea: «Nu vă facturez acum, pentru că nu aveţi nevoie de gaz; dacă aveţi nevoie, ne întrebaţi»“, a dezvăluit reprezentantul Rominsolv.

Însă, pentru a avea -această facilitate, Engie „trebuie să plătească un soi de taxă de disponibilitate, şi aceasta de ordinul a zeci de milioane de dolari. Nu s-a încasat niciodată suma aceea, dar ea poate fi încasată oricând de Gazprom“, a declarat Gheorghe Piperea pentru „România liberă“.

Cele mai citite

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă