Încrederea analiştilor CFA în economia românească a scăzut în decembrie 2018

Încrederea analiştilor CFA în economia românească a scăzut în decembrie 2018

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în decembrie 2018, faţă de luna anterioară, cu 15,6 puncte, până la valoarea de 28,7 puncte, din cauza scăderii ambelor componente ale indicatorului.

Rl online 0 comentarii

Potrivit CFA România, Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).

În decembrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 15,6 puncte până la valoarea de 28,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,3 puncte). Aceasta scădere a fost cauzată de un minus înregistrat de ambele componente ale Indicatorului.

”Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 9,1 puncte, până la valoarea de 46,4 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 12,5 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 18,8 puncte până la valoarea de 19,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 12,2 puncte)”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte cursul de schimb, peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7168 lei/euro, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883 lei/euro. 

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,7081 lei, un nou nivel record.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2020/ianuarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,93%.

”Sunt de remarcat anticipaţiile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti, în următoarele 12 luni, peste 73% dintre respondenţi anticipând această evoluţie”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecarei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Comentarii

loading...