12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieIndependenţa băncilor centrale este în pericol

Independenţa băncilor centrale este în pericol

“Investitorii ar face bine să ţină cont de implicaţiile potenţiale ale creşterii presiunilor politice pentru o mai mare contribuţie a politicii monetare în sprijinul susţinerii creşterii economice, posibil prin măsuri neconvenţionale”, a declarat James McCormack, directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch. Potrivit acestuia, “din ce în ce mai mult, băncile centrale sunt văzute de guverne ca fiind pregătite pentru extinderea misiunii lor”.

Băncile centrale din economiile dezvoltate au început să ia o pauză, sau chiar sa facă paşi înapoi, cu planurile lor de înăsprire a politicii monetare pe măsură ce economia încetineşte. Mai mult, aceste bănci au puţine instrumente, în sensul tradiţional, pentru a combate o eventuală recesiune. Săptămâna trecută directorul general al FMI, Christine Lagarde a avertizat că economia mondială este într-o poziţie fragilă.

În SUA, dezbaterile din jurul teoriei monetare moderne sunt o dovadă a creşterii presiunilor la adresa băncilor centrale, susţine James McCormack. Chiar dacă această teorie nu va fi adoptată prea curând drept politică monetară, dezbaterile arată că solicitările la adresa băncilor centrale pentru ca acestea să facă mai multe vor continua să crească.

Susţinătorii teoriei monetare moderne resping punctul de vedere general acceptat potrivit căruia economiile ar trebui ghidate în principal prin creşterea şi reducerea dobânzii de referinţă şi susţin că banca centrală ar trebui să creeze masa monetară pentru a-şi atinge obiectivele.

În Marea Britanie, Partidul Laburist (de opoziţie) a vehiculat ideea extinderii misiunii Băncii Angliei pentru a include o ţintă de productivitate. În schimb, oficialii BoE susţin că nu au instrumente pentru acest obiectiv.

În paralel, criticile formulate de politicieni la adresa băncilor centrale au crescut. Preşedintele SUA, Donald Trump a criticat Rezerva Federală (Fed) pentru “greşeala” de a majora dobânda de referinţă, în timp ce guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a fost criticat pentru că şi-a exprimat punctul de vedere în dezbaterile cu privire la Brexit.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă