13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieIndustria românească importă lemn și exportă mobilă de lux. Austria vinde bușteni...

Industria românească importă lemn și exportă mobilă de lux. Austria vinde bușteni în România

Peste 50 la sută din materia primă folosită de industria lemnului din România nu provine din țară, ci este adusă din import, din țări precum Polonia, Ucraina, Cehia și Austria.

La această situație s-a ajuns după ce furturile din pădurile României au fost recunoscute ca un fenomen devastator, iar autoritățile de la București au luat măsuri tot mai dure pentru controlul materiei prime care ajunge în fabricile din industria lemnului.

„Din Satu Mare până în Suceava s-a tăiat în prostie“, ne-a mărturisit Alin, un șofer profesionist care cunoaște bine zona din nordul României.

„Da, se mai fură din păduri, dar nu ca în anii trecuți, fenomenul e sub control“, ne-au replicat, neoficial, reprezentanți ai Ministerului de Interne.

Un teanc de documente trebuie să aibă în cabină un șofer de camion care transportă lemne. Pe lângă aceste acte doveditoare, există un sistem informatic, denumit Timflow, bazat pe GPS și pe fotografii în format electronic, menit să urmărească traseul fiecărui camion cu lemne, din pădure până la intrarea în fabrica de cherestea.

Efortul financiar și tehnic prin care se realizează „trasabilitatea“ materiei prime este foarte mare, ne-a explicat Dan Bănacu, directorul unei companii din industria de cherestea.

La poarta fabricii, dacă documentele însoțitoare sau traseul camionului, urmărit prin GPS, sunt suspecte, buștenii aduși ca materie primă sunt dați deoparte și nu mai intră în circuitul de producție.

Totuși, asemenea cazuri sunt rare, mai ales după ce, în primăvara acestui an, DIICOT a efectuat percheziţii la mai multe fabrici de cherestea din România și la câteva direcții silvice. Suspiciunile procurorilor s-au referit la acțiuni de trucare a unor licitaţii, evaziune fiscală și concu­renţă neloială, dar și la utilizarea de materie primă fără acte de proveniență. În luna mai 2018, prejudiciul era estimat de anchetatori la peste 25 milioane de euro.

Interesant este însă faptul că, acum, despre stadiul acestei anchete a DIICOT nu se mai știe nimic, iar reprezentanții companiei străine vizate susțin că nici ei nu sunt informați despre această investigație.

 

Cale ferată cu ­ecartament lat, din Ucraina în ­România

Pentru a-și asigura materia primă, o fabrică de cherestea din județul Suceava și-a construit chiar o cale ferată proprie, cu ecartament lat (specific fostei URSS), pe care vin trenurile cu bușteni importați din Ucraina.

Cert este faptul că industria lemnului din România este profitabilă. „Noi aducem valoare adăugată, vindem lemnul prelucrat la un preţ de 247 euro/metru cub, în timp ce în piaţă lemnul se vinde la 140 euro/metru cub“, explică Dan Bănacu.

Decor din coajă de copac, într-un hotel de patru stele (Foto: Mihai Diac)

Cele mai scumpe produse ale industriei românești a lemnului sunt mobila de lux și componentele pentru ­iahturi, care ajung să fie vândute în Europa ­Occidentală. Chiar și în hotelurile de patru – cinci stele, în unele camere găsim decorațiuni realizate din resturi de copaci.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...
Ultima oră
Pe aceeași temă