13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieIndustria românească va produce cel mai modern transportor amfibiu din Uniunea Europeană

Industria românească va produce cel mai modern transportor amfibiu din Uniunea Europeană

Ministerul român al Apărării va cumpăra 360 de transportoare amfibii blindate „Agilis”, care vor fi produse, la Moreni (județul Dâmbovița), de o societate mixtă româno-germană.

În această societate, 50 la sută din acţiuni sunt deţinute de uzina Automecanica Moreni – filială a Companiei Naţionale Romarm, iar 50 la sută aparțin companiei germane Rheinmetall.

Primul produs construit de societatea româno-germană este transportorul blindat “Agilis”, tip 8 x 8. Pentru acest vehicul, circa 87 la sută din componente vor fi produse în România. Dintre acestea, carcasa blindată va fi confecționată la Moreni.

Tunul de calibrul 30 de milimetri, care va dota acest vehicul, va fi și el produs în România.

Fiecare transportor blindat va putea lua la bord trei membri ai echipajului plus alți șapte luptători. Vehiculul “Agilis” va avea șase variante: transportor de trupe, post de comandă, mașină de evacuare medicală, transportor CBRN, aruncător de bombe și automacara.

„La nivelul județului Dâmbovița sunt prevăzute proiecte de investiții majore în industria de apărare. Cel mai important este, fără îndoială, cel de la Moreni, unde vom dezvolta cel mai complex proiect militar de cercetare-dezvoltare românesc de după 1990, transportorul amfibiu blindat Agilis, care, la momentul începerii producției, preconizate pentru 2020, ar putea reprezenta cel mai avansat transportor blindat flotabil dezvoltat în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, cu prilejul unei vizite în județul Dâmbovița, la data de 3 iulie 2018.

Forțele Terestre ale Armatei Române vor primi în dotare 360 de vehicule “Agilis”. În plus, ele vor putea fi produse și pentru export.

În dotarea actuală a Armatei Române sunt transportoarele blindate “Zimbru”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă