14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieInflația crește într-o lună cât altele (din alte țări) într-un an. Cum...

Inflația crește într-o lună cât altele (din alte țări) într-un an. Cum ne putem lupta cu ea?

Mânată de măsurile populiste și influențată atât de creșterile prețurilor  alimentelor din Uniunea Europeană, cât și de cotațiile țițeiului, inflația crește într-o lună cât altele într-un an, lăsându-ne cu portofelele din ce în ce mai goale. 

Așadar, nu ne mai putem permite să rămânem contemplativi și pasivi, pentru că este datoria noastră să ne preocupăm de propria bunăstare.

Previziunile anunțate la începutul anului de către BNR referitoare la rata inflației pe 2019 s-au dovedit a fi ușor naive, realitatea ultimelor luni depășind cu mult calculele estimative ale specialiștilor; și, pentru a valida acest fapt trebuie doar să ne uităm în propriul buzunar.

Dacă ne aruncăm o privire și în buzunarul statului, descoperim că în fiecare lună acesta împrumută de pe piața internă sau internațională echivalentul în lei a 1,2 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finanțare.  

Toate acestea ne amprentează modul de viață și trebuie să intensificăm eforturile de a face față cheltuielilor, obligându-ne de multe ori să luăm măsuri pentru a acoperi această “pagubă” care crește de la lună la lună. 

Presupunând că ne-am eficientizat bugetul pentru gospodărie, că ne reorientăm shopping-ul către nevoi și nu către dorințe de moment, există totuși cheltuieli asupra cărora nu putem interveni (taxele școlare, ratele la bănci, facturile curente) și care trebuie suportate din același portofel.

Dacă ne limităm să stăm și ne lamentăm, ne va fi din ce în ce mai greu să depășim această situație critică și vom ajunge să ne îndatorăm și noi, fapt care ar putea avea efect de avalanșă, greu de controlat ulterior.

 

Când statul face datorii, populația trebuie să facă economii

Ușor de spus, dar mai greu de făcut; cu toate aceste corecții financiare, trebuie totuși să păstrăm obiceiul de a repartiza lunar sume pentru contul de urgență și cel de economisire pe termen mediu și lung; altfel, finanțele proprii vor ajunge pe cote de avarii.

O modalitate simplă de economisire, care se adresează celor care pot pot pune de-o parte cel puțin 100 de lei lunar, sunt fondurile deschise de investiții, numite și fonduri mutuale.

 

Ce sunt fondurile mutuale?

Fondurile de investiții (mutuale) sunt entități (cu sau fără personalitate juridică) care atrag și pun la comun banii mai multor persoane (investitori) și pe care ii folosesc ulterior pentru realizarea diferitelor investiții, cu scopul de a multiplica sumele investite de aceștia și de a genera astfel câștiguri pentru investitorii respectivi. 

Primul și cel mai important pas pe care un investitor trebuie să-l facă este stabilirea clară a limitelor riscurilor pe care acesta este dispus să și le asume. În funcție de riscul asumat își va alege fondul (sau fondurile) în care va investi, dar nu înainte de a citi documentele aferente fondului ales, pentru a cunoaște toate detaliile relevante. 

De asemenea, trebuie să cunoască și faptul că performanțele anterioare ale fondurilor nu garantează realizările viitoare.

Sursa: freepik.com

Care sunt beneficiile fondurilor mutuale?

1.     Este un tip de investiţii uşor de gestionat. Avantajul mare îl reprezintă echipa profesionistă care se ocupă de gestionarea fondului pe baza unor analize amănunţite. Acest avantaj te va salva de la mult timp petrecut analizând şi luând decizii individual.

2.  Diversificarea portofoliului. Un alt beneficiu pe care ţi-l oferă un fond mutual este partea de diversificare. Dat fiind faptul că un fond mutual plasează investiţiile în diverse titluri, acest lucru scade destul de mult riscurile de a pierde bani pe perioade scurte de timp.

3.  Beneficiezi de lichiditate. Poţi retrage bani oricând, fără restricţiile pe care le ai la depozitele bancare, spre exemplu. Fondurile mutuale sunt obligate prin lege să răscumpere titlurile emise în momentul în care investitorul doreşte să facă acest lucru. Acesta însă trebuie să cunoască dacă și ce comisioane suportă la momentul retragerii.

4.  Transparenţă continuă. Conform legislației în vigoare, fondurile trebuie să ofere constant informaţii despre obiectivele şi riscurile setate, precum și să afișeze zilnic valoarea unității de fond, valoare certificată și de banca depozitară a fondului.

5.  Investeşti când și cât vrei. Singura cerință este ca la prima adeziune să cumperi cel puțin o unitate de fond, după care nu există nici o reglementare referitoare la suma minimă pe care o poți investi.

“Toate societățile de administrare a investițiilor (SAI-uri) vă pun la dispoziție specialiști care vă pot oferi – gratuit – toate informațiile suplimentare pe care le considerați necesare, fără a avea ulterior obligativitatea de a investi. Decizia finală este una individuală, asumată, și ea nu poate fi influențată de opinia noastră. De asemenea, nu trebuie să porniți la drum cu pași mari, cum ar fi investițiile masive pe piețele bursiere, ci încercați să vă conturați în timp o experiență care să vă ajute să vă evaluați corect strategia de investiție”, spune Horia Gustă, Director general Certinvest.  

 

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă