9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieInsolvența: Ce este și cum ajungi la faliment

Insolvența: Ce este și cum ajungi la faliment

Insolvența înseamnă, potrivit dexonline.ro, insolvabilitate, iar insolvabilitatea este o „situație în care se află un debitor ale cărui bunuri sunt de o valoare mai mică decât totalitatea obligațiilor care ar urma să fie satisfăcute cu acele bunuri”. În schimb, legea nr. 85/ 2014 arată că insolvența „este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile”.

Foarte simplu spus, insolvența înseamnă ceva rău pentru orice antreprenor. Sau un rău necesar. Lunar, sute de firme din România intră în insolvență. În primele șase luni din 2018 au intrat în insolvență circa 4.500 de societăți, în scădere ușoară față de perioada similară a anului trecut, după cum evidențiază datele centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Legea nr. 85/ 2014 spune că „insolvenţa este iminentă atunci când se dovedeşte că debitorul nu va putea plăti la scadenţă datoriile exigibile angajate, cu fondurile băneşti disponibile la data scadenţei”.

O companie aflată în dificultăți financiare poate să ceară deschiderea procedurii de insolvență și chiar dacă nu se află în stare de insolvență, dar apariția acesteia este iminentă. Solicitarea deschiderii procedurii de insolvență se realizează prin intermediul unei cereri adresate Tribunalului. Respectiva cerere trebuie depusă în cel mult 30 de zile de la apariția stării de insolvență.

Toate companiile aflate în insolvență au posibilitatea să se salveze prin intermediul unui plan de reorganizare, aprobat de creditori și confirmat de instanță. Dacă planul de reorganizare a businessului eșuează, atunci se intră în procedură de faliment, ultima etapă a insolvenței. Procedura de faliment „se aplică debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului, urmată de radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat”, conform legii legii nr. 85/ 2014.

 

Ce să faci dacă nu vrei să ajungi în insolvență
 

În cazul în care te gândești să îți deschizi o afacere și vrei ca businessul tău să nu ajungă în insolvență, există mai multe lucruri pe care le poți face. Primul dintre ele este să-ți construiești un plan de afaceri foarte solid, în care să tratezi mai multe aspecte de la numele, viziunea și misiunea firmei, până la analiza competiției, descrierea strategiei de vânzări și investițiile necesare în lansarea, susținerea și dezvoltarea companiei. Planul inițial de afaceri ar trebui refăcut periodic, deoarece lumea afacerilor se transformă extrem de rapid.

Ca să stai departe de procedura insolvenței și de faliment este important și să poți să-ți verifici toți partenerii de business de care depinde stabilitatea financiară a firmei tale. Cum? Foarte simplu! Apelezi, din când în când sau frecvent, la serviciile unei companii care evaluează firme după codul CAEN, dar și în funcție de alte criterii.

Ce altceva mai poți face, ca antreprenor, astfel încât să îți păzești afacerea de insolvență și faliment? Să nu îți fie teamă să acționezi asemenea unui antreprenor. Mai exact, să iei niște decizii care, chiar dacă pot părea dure pe moment, îți vor ajuta firma să supraviețuiască și să se dezvolte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă