11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieIRCC, marea problemă a pieţei bancare, rămâne deocamdată neschimbat

IRCC, marea problemă a pieţei bancare, rămâne deocamdată neschimbat

Transformarea acestuia, probabil prin revenirea la indicele Robor, urmează să aibă loc probabil anul viitor.

Între IRCC şi Robor există o diferenţă: primul e decalat cu un trimestru, al doilea descrie mai exact ce se întâmplă în economie şi leagă mai actual aceasta de costul creditelor în lei cu dobândă variabilă.

În rest, ce a reuşit să facă perna de amortizare instituţională în faţa atacului PSD a fost să convingă majoritatea parlamentară să adopte IRCC, la fel de obiectiv ca Robor.

“Taxa pe lăcomie” a fost percepută de industria bancară ca un şoc. Măsura a fost anunţată înainte de Crăciun, de către ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, nefiind discutată în prealabil cu mediul bancar.

Taxa pe lăcomie” a fost percepută de industria bancară ca un şoc. Măsura a fost anunţată înainte de Crăciun, de către ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, nefiind discutată în prealabil cu mediul bancar.

Legătura cu Robor? Se propunea ca, de la 1 ianuarie 2019 (dar nu era o simplă propunere, aşa cum am văzut) „să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor, în cazul în care ratele Robor la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală”.

Cum se stabilea taxa? Pe baza mediei trimestriale a ratelor Robor, la 3 şi 6 luni, când era depăşită valoarea de 1,5%.

Teodorovici aprecia impactul măsurii fiscale la „trei miliarde de lei sau poate fi zero, dacă băncile decid ca nivelul Robor să nu depăşească plafonul de referinţă, de 1,5%”. Aşadar, un instrument subiectiv de presiune politică.

 

Mediul bancar nu a fost consultat

Reprezentanţii mediului bancar au reclamat că nu au fost consultaţi. “Am scris scrisori, am trimis în toate părţile. Domnilor, pe cuvântul nostru că venim cu cea mai bună credinţă să stăm la masă să discutăm. Dar haideţi să discutăm odată!”, spunea Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pe 18 ianuarie, aminteşte Agerpres.

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, povesteşte că, înainte de Crăciunul 2018, au luat o gustare şi au băut un pahat de vin, la Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială. Teodorovici i-a arătat pe telefon… textul OUG 114. Aşa a început atunci totul.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă