9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieIsărescu: Am răspuns scrisorii lui Dragnea, el o va da publicităţii

Isărescu: Am răspuns scrisorii lui Dragnea, el o va da publicităţii

„Noi – Consiliul da Administraţie – BNR – acţionăm în baza unui mandat. Şi oamenii politici au un mandat, cel popular, au dreptatea lor. Am purtat şi un dialog verbal, cu partidele de Opoziţie, iar preşedintele Camerei Deputaţilor a preferat calea scrisă. I-am răspuns, tot pe cale scrisă. El a spus că va da publicităţii acest răspuns, deci n-o să vă dau amănunte din scrisoare. Nu împingeţi prea mult lucrurile, că suntem în Săptămâna Mare”, a spus Mugur Isărescu, răspunzând unor întrebări insistente din partea jurnaliştilor, la briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară a conducerii BNR.

Printre factorii de risc la adresa inflaţiei, banca centrală a identificat „politicile fiscale, piaţa muncii şi eviluţia preţurilor administrate”.

„Aceasta este invitaţia noastră, pe care o găsiţi în giecare comunicat al BNR – un mix de politici economice. Nu orice măsură de politică monetară poate contrabalansa lucrurile, dacă au loc relaxări fiscale. Mixul acesta de politici nu este uşor de găsit”, a mai spus Mugur Isărescu.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa din 4 aprilie menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an, contrar aşteptărilor analiştilor, care anticipau o creştere la 2,5%.

CA al BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, ca şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare – la 3,25% pe an, precum şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă