4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieIsărescu, chemat la Senat, pentru a da explicații despre ROBOR

Isărescu, chemat la Senat, pentru a da explicații despre ROBOR

“Am trimis invitaţie către Banca Naţională, avem două teme majore de discutat: una cu privire la raportul de sfârşit de an, pe care l-a întocmit Banca Naţională, în care atrage atenţia că în România e foarte redusă intermedierea financiară, cea mai redusă din Europa, şi că perspectivele sunt sumbre, în sensul că intermedierea financiară va scădea. Al doilea subiect pe care vrem să-l discutăm cu guvernatorul e subiectul legat de procedura de fixing, de modul în care se stabileşte indicele ROBOR pentru cei cu creditele în lei”, a declarat, pentru Agerpres, senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele forului parlamentar.

Senatorul ALDE a spus că guvernatorul Băncii Naţionale este obligat să vină la comisie, având în vedere că Parlamentul numeşte Consiliul de Administraţie al BNR.

“L-am invitat şi la sfârşitul anului trecut, mi-a spus că nu e potrivită perioada să vină, acum începe o nouă sesiune parlamentară, nu văd de ce nu vine. L-am văzut şi pe domnul Suciu (n.r. – purtătorul de cuvânt al BNR) declarând că nu e obligat domnul Isărescu să vină la comisie. Ba da, este obligat să vină la comisie. Avem şi o decizie a Curţii în sensul acesta, dar, dincolo de decizia Curţii, e un lucru elementar de funcţionare a democraţiei – Parlamentul României numeşte Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, Parlamentul României are dreptul, în timpul mandatului CA al BNR, să ceară explicaţii, să ceară informaţii, să audieze, să se lămurească în legătură cu situaţii care apar în legătură cu mandatul acelui CA al BNR. Nu poţi să aduci argumentul ăsta că nu eşti obligat să vii sau nu vrei să vii. Eu cred că am depăşit în societatea românească, după episodul Kovesi, abordarea asta primitivă: nu vreau să vin, eu sunt stat în stat. Nu se poate aşa ceva”, a arătat Daniel Zamfir.

Potrivit acestuia, la audierea de marţi sunt invitaţi şi membrii Comisiei de buget-finanţe din Senat.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă