15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieLa Casa Verde, efectiv nu a apărut nici un prosumator

La Casa Verde, efectiv nu a apărut nici un prosumator

Principiul, la prosumatori, cum a scris deja România liberă, e că ai o baterie de fotovoltaice în proprietate, ce produce energie, asigurând necesarul casnic. Ce îl depăşeşte intră în sistemul energetic. Cel ce face asta se numeşte prosumator. Dacă la finalul lunii balanţa e pozitivă, adică a dat în sistem mai mult decât a primit), primeşte bani, dacă nu, plăteşte diferenţa.

Miza e majoră: cu cât procentul regerabilelor în mixul energetic naţional e mai mare, cel al energiei pe cărbune sau hidrocarburi (ce emite CO2) e mai mic.

Seara, când scriem articolul, în mixul energetic naţional, eoliana e aproape 29%, cărbunele peste 28%, nuclearul 18,25%, hidro 17%, hidrocarburile 16%, fotovoltaicele 0%.

„Peste 13 milioane de euro sunt alocaţi în Proiectul Casa Verde Fotovoltaice pentru plăţi colaterale.” Greenpeace România

Când nu bate vântul, eoliana e şi ea 0% şi eşti mai dependent de cărbune şi hidrocarburi. Cel mai rău e când şi energia hidro e la cote minime, din cauza secetei.

De aceea ne interesează de ce nu a funcţionat Programul Casa Verde Fotovoltaice, al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Răspunsul e simplu: viteza cu care se mişcă AFM în proiect este foarte redusă, conform Greenpeace.

În schimb, pe acelaşi program, anunţat la mijlocul anului 2018, spune tot Greenpeace, „peste 13 milioane de euro, adică 13% din bani, sunt alocaţi în proiect (şi probabil parţial cheltuiţi) în plăţi colaterale”, ca dezvoltarea unei platforme informatice, auditul extern, publicitatea sau salariile echipei de proiect. Ne-am întâlnit? Păpăm bani degeaba!

 

Potenţial există

Finanţarea oferită de AFM este generoasă: maximum 20.000 de lei, la un sistem fotovoltaic de minimum 3 kW, pentru cei interesaţi să-şi producă singuri energia electrică.

Peste 25.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-ar fi înscris pentru o finanţare, dar viteza cu care se mişcă AFM e foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic.

Banii pentru cheltuielile colaterale, în schimb, reprezintă echivalentul necesar la 3.000 de instalaţii fotovoltaice. Concluzia noastră: reforma făcută de Cabinetul Orban nu a ajuns la AFM.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă