12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieLa companii noi, suntem în progres, dar mai avem de lucru

La companii noi, suntem în progres, dar mai avem de lucru

Numărul startup-urilor a crescut cu peste 20% față de 2018, fie startup-uri noi sau idei mai vechi aduse la suprafață de acceleratoarele din România.

Finalul 2019 a adus vești și mai bune: a doua investiție Serie A, după UiPath, a fost primită de FintechOS, dar și alte companii sunt în negocieri pentru o investiție Serie A (AlphaBlock și TypingDNA).

Investiția medie pe runda de finanțare a crescut cu peste 20%, datorită numărului mare de investiții de tip „seed” (peste un milion de euro), și în special a finanțării din decembrie a FintechOS.

Creșterea valorii medii a investiției pe rundă e cu atât mai valoroasă, cu cât în 2018 s-au făcut cele mai multe investiții mici de tip „Seed” din istorie.

“România ar trebui să profite că e a doua cea mai mare economie din Europa de Est și de o lungă tradiție în domeniul IT, pentru a capta cât mai mult din fluxul de investiții în tehnologie.” EY România

La analiza indicatorilor nu au fost folosite datele UiPath, ce i-ar fi modificat spre valori similare celor din SUA. Principalul hub de finanțare e Bucureștiul, după startup-urile active și programele dedicate lor.

Alți factori importanți de aici: forța de muncă digitală și numărul mare de companii de tehnologie. În fuziuni și achiziții, deși semnificativ mai mici comparativ cu Europa de Vest, corporațiile rămân cei mai relevanți cumpărători de startup-uri.

Companiile românești sunt vândute în etape de dezvoltare premature, în principal din afara României. Prin urmare, se simte lipsa unei experiențe cu un IPO. Piața bursieră locală, deși deschisă, nu reușește să devină atractivă pentru companiile locale.

 

Am putea să profităm

România ar trebui să profite că e a doua cea mai mare economie din Europa de Est și de o lungă tradiție în domeniul IT, pentru a capta cât mai mult din fluxul de investiții în tehnologie, afirmă EY România.

Creșterea ecosistemului de startup-uri din România este vizibilă, spune EY, în linie cu tendințele țărilor din Europa de Vest. Avem un unicorn care s-a remarcat (UIPath), dar distanța dintre acesta și următorul loc este foarte mare. Pentru a reduce decalajul, investitorii și companiile din România trebuie să depună un efort mai intens ca până în prezent.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă