20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieLAPAR: Ministrul Petre Daea a „umflat“ cu 2 milioane de tone...

LAPAR: Ministrul Petre Daea a „umflat“ cu 2 milioane de tone recoltele din 2018

Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, a declarat, miercuri, după ședința Consiliului Director al organizației, că prețurile la grâu, floarea-soarelui și porumb au scăzut considerabil după ce ministrul Agriculturii a declarat, luna trecută, că România a obținut  producții-record de cereale în acest an.

“Respectivele declarații – pe care le înțelegem ca fiind unele făcute în scop electoral – au adus mari prejudicii fermierilor, cărora li se oferă prețuri mult mai mici la cereale. De pildă, la grâu, producția obținută este cu cel puțin 30% mai mică față de cea de anul trecut. Estimările inițiale indicau o scădere cu 20% față de producția din 2017, dar, în realitate, recolta a fost cu cel puțin o treime mai mică. Ministrul a știut cifrele reale, pentru că noi l-am informat în fiecare zi despre realitatea din teren, însă a preferat să spună că e producție istorică”, a afirmat Laurențiu Baciu. În opinia sa, un alt efect al declarațiilor ministrului Agriculturii va fi acela că Uniunea Europeană va refuza să-i despăgubească pe fermierii români afectați de calamitățile naturale din această vară.

“În mai și iunie a fost o secetă cruntă în multe regiuni ale țării, din cauza căreia plantele au răsărit neuniform, iar în iulie a plouat și 30 de zile continuu în unele zone. Cantitățile de apă care au căzut în ariile respective au fost între 400 și 450 de litri pe metru pătrat. Astfel, recoltările s-au făcut în condiții necorespunzătoare, cu mari pierderi de producție. Acum, dacă fermierii vor cere despăgubiri la Bruxelles, așa cum au dreptul, vor fi refuzați, pentru că ministrul Agriculturii a anunțat producții-record de cereale”, a spus Laurențiu Baciu.

 

Daea a raportat fictiv cât consumă România într-un an 

Șeful LAPAR a mai precizat că și la floarea-soarelui producțiile obținute sunt cu 30-35% mai mici față de anul trecut, tot din cauza intemperiilor din această vară. “Dacă înainte ca ministrul Daea să afirme că avem producții istorice prețul la floarea-soarelui era de 1,30-1,35 lei pe kilogramul de semințe, după afirmațiile respective a scăzut la 1,10-1,20 lei/kg”, a precizat Laurențiu Baciu. Acesta a mai spus că diferența între cifrele reale privind recoltele realizate în acest an și cele raportate public de ministrul Agriculturii “este undeva la cât consumă România într-un an, respectiv 2 milioane de tone”. “Sunt declarații electorale fără fundament, prin care domnul ministru Daea a băgat mâna în buzunarul fermierilor”, a spus Laurențiu Baciu. Șeful LAPAR a atras atenția că singurii care au de câștigat de pe urma acestei situații sunt traderii de cereale, care speculează orice detaliu și orice declarație oficială pentru a cumpăra mai ieftin de la fermieri. 

 

Pesta porcină africană, gestionată catastrofal 

Consiliul Director al LAPAR a discutat și despre modul în care autoritățile responsabile, respectiv Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, gestionează epidemia de pestă porcină africană. În opinia fermierilor, guvernanții au făcut un “tam-tam” stupid în mass-media pe această temă, chemând televiziunile să filmeze cum sunt uciși și incinerați porcii doar pentru a da opiniei publice impresia că se iau măsuri drastice. În realitate, afirmă conducerea LAPAR, ANSVSA nu a luat nici o măsură preventivă împotriva pestei porcine africane, iar când virusul a intrat în țară, focarele nu au mai putut fi izolate și eradicate tocmai din cauza spectacolului mediatic.

Potrivit vicepreședintelui LAPAR, Gheorghe Albu, după ce au văzut scenele de coșmar la televizor, oamenii din localitățile unde s-au semnalat focare de pestă și-au tăiat porcii preventiv, au congelat sau au împărțit carnea la rude, favorizând astfel răspândirea epidemiei. Acesta a fost, de altfel, și vehiculul prin care pesta africană a pătruns în atât de multe județe.

“În zonele cerealiere ale țării unde sunt focare de pestă africană fermierii nu au cum să mai valorifice producția, atât din cauza diminuării drastice a numărului de porci care consumau această hrană, cât și din cauza restricțiilor de mișcare stabilite prin lege”, a spus Gheorghe Albu. “Pesta porcină africană a fost gestionată foarte prost. Autoritățile responsabile au transformat o problemă foarte gravă și serioasă într-un circ. Îi condamn pe cei de la ANSVSA că nu au luat măsurile necesare la momentul potrivit. Totul trebuia rezolvat în mod profesional și fără tam-tam la televizor”, a conchis Laurențiu Baciu.  

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă