13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieLaserul de la Măgurele. Contracte scumpe, interese uriașe

Laserul de la Măgurele. Contracte scumpe, interese uriașe

Surse din zona Cercetării ne-au precizat că nici măcar academicianului Nicolae Zamfir nu i s-au prezentat aceste motive, în momentul în care ministrul Monica Anisie l-a convocat la sediul Ministerului pentru a-l anunța că este destituit.

Singura justificare publică ar fi o declarație, la un post de televiziune, a ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, care a spus că academicianul Zamfir a împlinit vârsta de pensionare iar legea prevede că nu poate să mai fie director general la Institut. Ce-i drept, Nicolae Zamfir are 68 de ani, dar a împlinit această vârstă în luna martie, nu acum, iar motivele pentru care nu putea rămâne pe post până la concursul pentru un nou director general sunt de neînțeles.

Surse neoficiale ne-au explicat însă că îndepărtarea lui Zamfir ar fi o etapă a confruntării pentru supremație, în domeniul cercetării și al tehnologiei, între Uniunea Europeană și SUA. Potrivit acestei surse, chiar ambasadoarea Franței în România ar fi avut o întrevedere cu ministrul Monica Anisie, cu câteva zile înainte ca ministrul să-l demită pe directorul general Nicolae Zamfir.

Academicianul Zamfir ar fi devenit incomod după ce, în anul 2018, ca director general, a reziliat un contract de 66 de milioane de euro pentru un sistem de raze gamma, contract încheiat de partea română cu un consorțiu franco – italian.

Contractul fusese atribuit prin licitație, dar partenerii vest – europeni au întârziat, iar în final directorul general Zamfir a anunțat că “dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine”.

Ulterior, în anul 2019, tot în urma unei licitații, directorul general Zamfir a acceptat ca partener extern o firmă din Statele Unite. Drept consecințe, în anul 2020, Franța a sugerat formarea unui grup european de cercetare din care România să nu mai facă parte, iar ultima “mutare” pe harta acestei confruntări internaționale este că directorul Zamfir a fost demis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă