Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Lideri din Europa de Est insistă să-și repatrieze rezervele de aur. Ce se întâmplă cu aurul României

Mai mulți lideri din țări foste comuniste, considerați a fi naționaliști, insistă pentru readucerea acasă, din Occident, a rezervelor de aur ale țărilor lor.

Mihai Diac 0 comentarii

În urma eforturilor depuse de Guvernul și de Banca Națională de la Varșovia, Polonia și-a readus acasă, din Marea Britanie, 100 de tone din rezerva ei de aur. Guvernatorul Băncii Centrale, Adam Glapinski, a susținut că, prin acest demers, Polonia a dorit să demonstreze cât de solidă este economia ei.

După același sistem, fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, care țintește să revină la putere, a cerut Parlamentului de la Bratislava să oblige Banca Națională să repatrieze, tot din Marea Britanie, o parte din rezervele de aur ale Slovaciei.

După cum se știe, păstrarea în străinătate a rezervelor de aur ale unei țări are rolul de a le pune la adăpost în cazul unui război - cum a fost cazul, nefericit, al Tezaurului României, care a fost încredințat Rusiei în ultimele luni ale regimului țarist, sau cum a fost cazul rezervei de aur a Poloniei, care a fost trimisă, în anul 1939, în România. 

O altă rațiune a acestui procedeu este să demonstreze, în străinătate, că acest aur există, deci țara căruia îi aparține este o țară bogată.

Amintim că, în perioada în care Liviu Dragnea era președinte al PSD și al Camerei Deputaților, și Guvernul României a lansat ideea că rezerva de aur a BNR ar trebui adusă din Marea Britanie în România.

Comentarii

loading...