15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieLudovic Orban: Deficitul bugetar a fost mascat!

Ludovic Orban: Deficitul bugetar a fost mascat!

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că deficitul bugetar, la finele lunii octombrie, este de 29 miliarde de lei, reprezentând 2,8% din PIB, indicator care a depăşit deja ţinta pentru întregul an 2019. Vineri, Orban a spus că deficitul bugetar a fost mascat pe spinarea mediului de afaceri.

”Acest deficit bugetar este mascat, pentru că acest deficit este mai mare şi am să vă spun cum a fost menţinut totuşi sub 3%. E foarte simplu: pe spinarea mediului de afaceri.

O şmecherie utilizată este întârzierea rambursărilor de TVA către firme. Mi-e greu să calculez întârzierea medie care există, dar este foarte mare, este probabil de peste 90 de zile întârzierea în rambursările de TVA”, a spus Orban.

El a precizat că sumele restante care trebuiau plătite către firme din rambursările de TVA se cifrează la cel puţin 5 miliarde. În acest fel, Guvernul a menţinut deficitul folosind banii firmelor. Astfel, a privat firmele de bani care puteau fi folosiţi în rulaj, potrivit premierului.

România va continua să înregistreze o creştere economică puternică în 2019, de 4,1%, susţinută de consum şi de redresarea investiţiilor, dar majorarea pensiilor va duce la o creştere semnificativă a deficitului bugetar, care va atinge 3,6% din PIB în acest an şi peste 4% din PIB în 2020 şi 2021, potrivit estimărilor economice publicate joi de Comisia Europeană.

Cele mai citite

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...

Josep Borrell insistă pentru ca țările UE să ajute Ucraina cu sisteme antirachetă

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă