15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieMai dispare o marcă românească de pe piață

Mai dispare o marcă românească de pe piață

Directorul ITM Bihor, Marius Rotar, a declarat,că instituţia pe care o conduce a fost notificată în legătură cu concedierea colectivă de la ”Zahărul” Oradea după ce AGA a decis închiderea operaţională a societăţii, anunță Mediafax.

”ITM Bihor a fost notificată în 4 ianuarie privind concedierea colectivă la Fabrica Zahărul SA Oradea, procedura urmând să aibă loc etapizat, decizia fiind luată după şedinţa AGA din 3 ianuarie în care s-a stabilit închiderea operaţională a societăţii. În total sunt 199 de salariaţi care vor primi salarii compensatorii acestea fiind calculate în funcţie de vechime. Cei care au o vechime de până la 10 ani, primesc 6 salarii compensatorii, cei între 10 şi 20 de ani vor încasa 8 salarii compensatorii, iar cei care au o vechime mai mare de 20 de ani vor avea 10 salarii de încadrare compensatorii”, a spus Rotar.

Închiderea operaţională a SC Zahărul SA Oradea a fost luată de patronii germani ai companiei Pfeifer & Langen deoarece fabrica nu a putut demonstra că este ”competitivă şi profitabilă”, aceasta raportând în 2016 pierderi de aproape 30 de milioane de lei.

Fabrica de Zahăr ”Diamant” din din Oradea a avut în trecut patronat franco-german. De aproximativ şapte ani există doar patronat german, Pfeifer & Lange, aceeaşi acţionari care au cumpărat şi fabricile de zahăr din Carei şi Arad. Anul trecut, pentru fabrica de zahăr ”Diamant” de la Oradea s-au declarat o cifră de afaceri de 351,7 milioane lei şi pierderi de 28,6 milioane lei. Recent, nemții ar mai fi achiziționat şase fabrici de zahăr din Vestul Ucrainei, din care au închis patru. Ei mai deţin patru fabrici de zahăr în Germania, după ce una dintre ele au închis-o recent, conform sursei citate.

 
Potrivit sindicaliștilor, interesul german era să forțeze producătorii locali să redcă prețul sfeclei, sub cel din țara lor. Cultivatorii români vindeau sfecla cu peste 500 de euro tona, în timp ce prețul aceleiași catități în Germania abia trecea de 300 de euro. Asociaţia cultivatorilor de sfeclă din judeţele Bihor, Satu Mare, Arad şi Timişoara, a căror supravieţuire este legată direct de viața unităţii de prelucrare a zahărului din Oradea, au încercat să negocieze cu patronatul german achiziția fabrticii ”Diamant”, însă fără a avea success.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă