15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieMașinile diesel, tot mai puține în România

Mașinile diesel, tot mai puține în România

Piața auto din România a început să se stabilizeze în ceea ce privește preferințele clienților pentru sistemele de propulsie.

Datele publicate în această săptămână de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) pentru luna septembrie au condus la schimbări minore comparativ cu primele opt luni ale anului.

Astfel, în luna septembrie, românii au cumpărat 11.333 de mașini pe benzină, corespunzător unei cote de piață de 69.7%. Între timp, doar 4.268 de români au mizat pe mașini diesel, iar cota de piață a acestora a fost de 26.3%, în timp ce mașinile electrice și hibride au atras 652 de clienți, corespunzător unei cote de piață de 4%.

Pe baza acestor date, APIA menționează că la nivelul primelor nouă luni ale anului mașinile pe benzină continuă să domine cu 71%, procent foarte apropiat de cel din perioada ianuarie-august (71.1%), dar în creștere semnificativă comparativ cu perioada similară a anului trecut (60.6%).

Același lucru este valabil și în cazul mașinilor diesel, care au avut o cotă de piață de 25.3% în primele nouă luni ale anului. Practic, cota de piață  mașinilor diesel a crescut cu numai 0.2 puncte procentuale comparativ cu ianuarie-august.

Interesant este că, în cazul mașinilor electrie și hibride, cota de piață a fost de 3.7%, în scădere de la cota de 3.8% înregistrată în perioada ianuarie-august. Explicația este dată de faptul că luna august a fost una record pentru acest segment, când 5.4% dintre clienți au ales o mașină electrică, plug-in hybrid sau hibridă.

Pe baza acestor date, APIA anticipează o ușoară creștere a vânzărilor de mașini diesel în ultimele trei luni ale anului.

“În septembrie, ponderea motorizărilor diesel a crescut cu un punct procentual față de cota avută în luna august, iar trendul pe care îl remarcăm în acest an începând cu luna aprilie este unul crescător, ceea ce arată o posibilă consolidare în lunile următoare”, menționează oficialii APIA.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă