Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Medalii de aur pentru biscuiții fără gluten și brioșele din cătină

Medalii de aur pentru biscuiții fără gluten și brioșele din cătină

Produsele alimentare pe bază pe ingrediente naturale inventate de profesorii și studenții de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați s-au remarcat în ultimii ani prin mai multe produse naturale.

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

Printre aceste produse, se numără salamul fără aditivi, salamul de vară cu grăsime vegetată în locul grăsimii de origine animală, pateurile vegetale din bob sau linte, pâinea cu adaos din proteină tip pește, acadelele preparate cu orez integral și unt de cocos sau nectarul probiotic din dovleac.

Cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați au obținut opt medalii la ediția a X-a a Expoziției Europene de Creativitate și Inovare „Euroinvent  2018”, care a avut loc la Iași. Ediția din acest an a fost organizată de Forumul Inventatorilor Români, cele trei universități din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” în colaborare cu Universitatea de Arte „George Enescu”, University Malaysia Perlis și University Malaysia Terengganu. „Euroinvent  2018” s-a desfășurat sub egida IFIA - Federația Mondială a Inventatorilor și WIIPA Taiwan. La eveniment au participat peste 500 de inventatori din peste 30 de țări. 

 

Medalie pentru tinctura care ameliorează simptomele menopauzei

 Cele șase idei inovatoare cu care cercetătorii din Galați s-au prezentat la „Euroinvent 2018” au câștigat 8 medalii. Au obținut medalii de aur invențiile „Dough composition for gluten-free appetizer biscuits” (Compoziţie de aluat pentru biscuiţi aperitiv aglutenici), „Tincture for ameliorating menopausal symptoms and manufacturing process” (Tinctură pentru ameliorarea simptomelor de menopauză şi procedeul de obţinere a acesteia) și „Muffins with sea buck-thorn extract microencapsulated in whey protein and the technology of thereof” (Brioşe cu extract din cătină microîncapsulat în proteină din zer). Cu medalie de argint a fost premiată invenția „Gluten-free cake dough and manufacturing process” (Aluat pentru prăjitură aglutenică şi procedeul de fabricare a acesteia). Invenției „Desert dairy product based on whey protein concentrate and sea buckthorn and method for making it off” (Produs lactat tip desert pe bază de concentrat proteic din zer şi cătină și metoda de producere a acestuia) i-a fost acordată medalia de bronz.  A fost obținută și o diplomă de excelență pentru invenția intitulată „Appetizing biscuits with sea buckthorn extract obtained by extraction with supercritical fluids and appetizing biscuits with sea buckthorn extract micro-encapsulated in whey proteins and technologies for their production” (Biscuiţii tip aperitiv cu extract de cătină şi Biscuiţi tip aperitiv cu extract de cătină microîncapsulat în proteine din zer). Universitatea Tehnică a Moldovei, în calitate de organizație participantă la „Euroinvent”, a premiat cu medalie de aur invenția „aluat pentru biscuiţi aperitiv aglutenici”, iar Agenția pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova a premiat lucrarea „brioșe cu extract de cătină”.

 

Standardul cercetătorilor: „eticheta curată“

 Ținta acestei re-inventări a unor produse alimentare este atingerea standardului de „etichetă curată”, cu cât mai puțini aditivi, la nivelul minim care permite fabricarea industrială și desfacerea acestor produse. Fără aditivi apar probleme tehnologice, care ar putea afecta nu neapărat calitatea produsului, ci procesul tehnologic. Introducerea noilor ingrediente are trei obiective: realizarea unui produs natural, sănătos și gustos, alinierea acestui produs la standardele europene și limitarea la minimum a modificărilor la linia tehnologică, pentru că altfel apar costuri suplimentare pe care agenții economici din industria alimentară le evită. Un foarte bun exemplu pentru conceptul de „etichetă curată” este „salamul fără aditivi”. În urmă cu șase ani, trei studenți ai facultății din Galați au reușit să găsească rețeta pentru prepararea celor mai gustoase și sănătoase mezeluri. Ei au înlocuit conservanții și aditivii dăunători cu banalul zer, un produs care în general este aruncat. Cu acest produs „Danubian Dietetic Salami”, au participat la un concurs internațional la Paris, unde salamul de Galați a fost clasat pe locul șase. 

 

Comentarii

loading...