12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieMielul nostru de Paşte se bate cu pandemia de Covid-19

Mielul nostru de Paşte se bate cu pandemia de Covid-19

„Cumpăratul mielului din piaţă, unde este sacrificat în viu, nu a fost niciodată legal, s-au dat nişte derogări pentru fiecare sărbătoare de Paşti, în locuri special amenajate”, a explicat expertul.

Anul acesta, a continuat acesta, deoarece aglomeraţiile de persoane sunt interzise, desigur că singurul loc din care poate fi cumpărată carnea de miel este din tăierea autorizată, provenită din abatoarele de ovine.

Este vorba despre mielul comercializat prin unităţile de comercializare autorizate.

„Mai există încă o derogare anul acesta: se poate tăia mielul de către fermier, la el, la fermă, şi dă mielul sacrificat peste gard, în stradă. Cine doreşte deci să facă excursii pentru a-şi cumpăra miel… dar nu mai merge cu stâna pusă sub pod, cu 500 de oameni care cumpără. Se poate încerca însă. Urmarea va fi că mai murim câteva sute”, a explicat Rl Sorin Minea.

Te mai poţi duce în alimentara din Obor, din hală, ca să cumperi jumătate de miel? Răspunsul: nimeni nu îţi interzice să cumperi miel de unde doreşti. Pe de altă parte, niciodată nu a fost legală chestiunea aceasta, cu pieţele deschise, în care se fac sacrificări.

S-au dat nişte derogări, aşa cum am explicat, de tăiere în locurile special amenajate, în unele pieţe.

La ora actuală, orice lucru de genul acesta ar duce la aglomerări, care nu ar face decât să conducă la o explozie a pandemiei ăsteia, deci „ar fi un fel de invitaţie la sinucidere colectivă”, atrage atenţia Minea, apoi continuă: „Bănuiesc că mulţi oameni îşi vor lua miel, dar mai puţini decât de obicei. Dacă românul doreşte să-şi ia miel, şi-l va putea cumpăra din comerţ”.

Mielul online va fi în vogă

Odată cu apariţia restricţiilor care sunt generate dorinţa autorităţilor de a împiedica răspândirea SARS Cov 2, multe cumpărături, inclusiv a mielului de Sfintele Paşte, se vor face online.

(citat) „M-am uitat la preţurile pe care le cer pe Internet unii şi m-a buşit râsul. Cel mai frumos a fost cu cel care cerea 45 de lei pentru kilogramul de miel în viu, pentru că are nu-ştiu-ce rasă.”

„Mă îndoiesc că magazinele nu vor avea miei. Se vor comanda online, cum se comandă acum orice, sau se va putea deplasa cu maşina, la ţară, de unde doritorul va putea cumpăra fără înghesuială. Dacă doreşte, are de unde”, spune liderul Romalimenta.

Fie vorba-ntre noi, chestia cu tăiatul în pieţe era barbară, cu luatul gâtului mielului acolo, pe picioare” continuă specialistul. Măcelăriile sunt deschise? „Sigur. E scris într-una dintre ordonanţele militare. Nici un magazin alimentar nu poate fi închis” explică Minea. Magazinele alimentare sunt deschise, „cu condiţia de a nu intra foarte mulţi cumpărători, de a păstra distanţa. Мiel se poate cumpăra fără nici un fel de problemă. Singurul lucru în plus va fi că mieii vor fi tăiaţi în condiţii normale, vor avea ştampilă pe ei şi vor fi controlaţi sanitar-veterinar, iar preţul va fi cât de cât unitar” a declarat Sorin Minea.

Care vor fi preţurile? „М-am uitat la preţurile de pe Internet şi m-a buşit râsul. Cel mai frumos a fost cel care cerea 45 de lei pentru kilogramul în viu, pentru că are nu-ştiu-ce rasă” a spus expertul, detaliind: „Părerea mea e că preţul nu trece de 20 de lei, plus/minus un leu – doi, în funcţie de cerere. E acelaşi preţ de doi-trei ani”.

 

Probabil, vânzări ceva mai mici

Singurul lucru ce poate influenţa preţul, la ora actuală, e costul materiei prime. Dacă ţăranii, producători de materii prime, vor majora preţurile, mielul se va scumpi, dar nu foarte mult. Dacă se vând mai puţini miei şi nu se iese la export, se merge mai la marjă, pentru că e dever mai mic?

La export, se vând numai berbecuţi în viu, oi de 25–30 kg tinere sau adulte. Niciodată la export, de zeci de ani, România nu a vândut miei tăiaţi. Bulgaria vinde în tot Vestul. Crescătorii de oi vând mielul în viu sau pastrama, când o fac ei, la marginea drumului.

Cum vor fi vânzările? Nu au fost doi ani identici, în ultimii şase – şapte ani, spune Minea. Când vindeai foarte mult şi rămâneai fără, când rămâneai cu mieii.

„Nu stăpâneşti piaţa. Se trece pe curcan… sunt fluctuaţii. Acum, fără mari paranghelii (sper), cred că lumea va cumpăra mai puţin. Iar o familie nu are ce face cu un miel întreg”, explică Sorin Minea.

Vor creşte în vânzările marilor retaileri? „Ne rugăm lui Dumnezeu”, spune reprezentantul Romalimenta, „ca să vindem şi noi, procesatorii. O creştere minoră va fi, sunt sărbători. Şi eu le fac în curte, cu familia, dar garantat nu se va compara cu vânzările de anul trecut. Nu voi mai avea musafiri, nu mă pot duce la un grătar, vom colabora prin Skype cu prietenii şi ciocni paharul pe Internet. Consumul va scădea, e absolut normal”.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă