15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieMinisterul Economiei vrea să dea ajutoare de stat pentru închiderea minelor

Ministerul Economiei vrea să dea ajutoare de stat pentru închiderea minelor

Cele vizate sunt în cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Un alt ajutor de stat, de 58,62 milioane de lei, ar fi destinat închideri minelor de cărbune necompetitive din Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.

Aşa arată două proiecte de hotărâre aflate în dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei. “Apare necesitatea modificării HG 223/2019, privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, din cadrul societăţii Complexul Energetic Hunedoara”, arată nota de fundamentare.

Cele 67,372 milioane de lei au următoarea structură de costuri: plăţi compensatorii pentru angajaţii ce-şi pierd locul de muncă – 2,046 milioane de lei; costuri de reconversie profesională – 520.000 de lei; costuri de închidere subterană – 64,806 milioane de lei.

Ajutorul de stat pentru pentru închiderea minelor necompetitive din Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului ar fi de 58,62 milioane de lei, cu următoarea structură de costuri: plăţi compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă – 11,346 de milioane de lei; costuri cu reconversia profesională – 500.000 de lei; costuri de acoperire a consumului de energie electrică şi a contravalorii cărbunelui pentru salariaţi – 3,682 milioane de lei; costuri în legătură cu punerea în siguranţă a subteranului, prin închiderea lucrărilor subterane şi de legătură cu suprafaţa – 43,1 milioane de lei.

 

Ceea ce trebuia făcut de mult

Minele neperformante din Valea Jiului sunt o problemă constantă de trei decenii. Fundalul economic al mineriadelor a fost dat de calitatea slabă a lignitului extras de aici. Pe de altă parte, Complexul Energetic Hunedoara a intrat săptămâna trecută în insolvenţă.

Şi aceasta era de aşteptat. CEH e decapitalizat de mulţi ani. România liberă a scris în ultimii ani despre soluţiile necesare: folosirea de cărbune mai puternic caloric, ori de brichete emulsificate, schimbarea tehnologiei învechite cu una de ultimă generaţie (hipercritică). Oricum orizontul anului 2050 e liber de emisii de CO2, deci CEH trebuie înlocuit cu altceva. În timp.

Cele mai citite

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă