Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministerul Finanţelor propune plafonarea preţului gazelor din producţia internă

Ministerul Finanţelor propune plafonarea preţului gazelor din producţia internă

Ministerul Finanţelor propune, într-un proiect de hotărâre privind stabilirea preţului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021 să fie de 55 lei/Mwh.

Iulian Budușan 0 comentarii

Potrivit proiectului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creştere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze preţul gazelor naturale.

Instituţia precizează în nota de fundamentare că preţul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piata centralizată în perioada aprilie 2017 - august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar preţul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh.

„Preţul gazelor naturale din import este stabilit pe piaţa concurenţială prin negociere liberă între importatori şi furnizorii de gaze naturale din România. Preţul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale din import la 31.03.2019 va fi de 94,58 lei/MWh”, arată documentul.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, preţul final la clienţii casnici reglementaţi are următoarea structură:
- cost unitar de gaze (CUG) ce reprezintă costurile estimate pentru acoperirea achiziţiei gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente de înmagazinare şi transport, destinate revânzării în cadrul activităţii de furnizare reglementată; achiziţia de gaze naturale ca marfă se realizează de către furnizori pe o piaţă complet liberalizată, indiferent de sursă de provenienţă a gazului: intern, import sau din depozit;
- venitul unitar permis pentru desfăşurarea activităţii de furnizare reglementată a gazelor naturale;
- tariful de distribuţie stabilit pentru categoria respectivă de clienţi;
- Delta CUG ce reprezintă componenta unitară de corecţie pentru diferenţa dintre CUG stabilit de ANRE şi costurile unitare efectiv realizate şi recunoscute de către ANRE furnizorului care desfăşoară activitate de furnizare reglementată.

„Din structura preţului final pentru clienţii casnici reglementaţi, elementul cu ponderea cea mai însemnată, de peste 65% o reprezintă costul gazelor naturale ca marfă”, se precizează în nota de fundamentare.

Ministerul mai precizează că ANRE nu are atribuţii în a interveni asupra nivelului preţurilor de vânzare a gazelor naturale de către producatorii autohtoni şi din import.

„Din datele prezentate rezultă că după liberalizarea completă a preţului de vânzare al gazelor naturale de la 1 aprilie 2017 tendinţa de creştere a fost continu şi constantă, asistând în prezent la un procent de 29,5%, iar pentru luna martie 2019 estimăm un procent de 33,75%”, anunţă ministerul.

Comentarii

loading...