19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieMinistrul de Finanțe anunţă că românii pot opta între Pilonul 1 şi...

Ministrul de Finanțe anunţă că românii pot opta între Pilonul 1 şi Pilonul 2 de pensii

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dat asigurări că statul poate gestiona într-un mod eficient banii din fondurile de pensii.

“Nu este niciun fel de oprelişte. Nu e nimic, să spunem, imposibil. Că e adevărat, ne uităm la practica de până acum în care statul nu a demonstrat că a fost un bun administrator pe multe zone din economie, este adevărat şi asta. Dar asta nu înseamnă că statul este condamnat la o etichetă de incapabil de a gestiona banului, fie public, fie privat într-un mod judicios”, a spus ministrul Finanţelor Publice.

Întrebat dacă banii din Pilonul 1 de pensii ar putea fi investiţi, Teodorovici a răspuns: “Orice stat, în mod normal, şi de obicei statele au şi această abordare, de a investi în şi în afară ţării respective”.

În replică, senatorul PNL Florin Cîţu a spus că naţionalizarea Pilonul 2 de pensie va fi făcută printr-o ordonanţă de urgenţă ce va avea o “variantă urâtă”, generând dobânzi mai mari pentru bugetul statului.

“Săptămâna viitoare va fi ordonanţă de urgenţă care va avea o variantă urâtă, spre naţionalizarea pilonului 2 de pensie. Orice intervenţie de acest gen înseamnă volatilitate pe pieţele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea. Oricum ai da-o, ceea ce ne spun ministrul Finanţelor Publice, ministrul Muncii şi, în general, PSD-ul, înseamnă costuri mai mari pentru toţi cei care muncesc astăzi în România doar pentru a plăti nişte pensii pe care ei le-a mărit din pix, nişte pensii speciale şi pensii nesimţite. Vorbim de banii, banii privaţi din pilonul 2 de pensii, 42 de miliarde de lei, asta este de fapt miza despre care se discută astăzi, bani care înseamnă în jur de 5 la sută din PIB, pe care vor să îi ia cu japca. Să plătească ceea ce au promis în campania electorală”, a spus Cîţu.

Eugen Teodorovici spune însă că nu va fi nicio ordonanţă de urgenţă, iar oferirea posibilităţii pentru contribuabil să aleagă între Pilonul 1 şi Pilonul 2 se va face printr-un mecanism ce va fi discutat în Guvern. “Am spus că se lucrează la un mecanism care să asigure în piaţă o posibilitate de a alege pentru contribuabil între Pilonul I şi Pilonul II. Deci, nimic ascuns, nimic altceva decât ceva care e normal pentru orice contribuabil”, a mai declarat el.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă