23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieMinistrul Economiei invocă securitatea naţională în posibila înstrăinare a cotei Exxon

Ministrul Economiei invocă securitatea naţională în posibila înstrăinare a cotei Exxon

Ministerul Economiei a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens şi care conţine prevederi dintr-o directivă europeană neinclusă însă în legea petrolului.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune că România are dreptul să decidă cine îi exploatează resursele.

După adoptarea legii offshore de către Parlament, anul trecut, compania americană Exxon, care deţine jumătate din consorţiul care a câştigat dreptul de explorare a gazelor în perimetrul Neptun, a confirmat că plănuiește să renunțe la toate operațiunile pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră.

Ulterior, s-a format un nou consorţiu, în jurul celui de-al doilea partener, OMV Petrom, care este interesat să preia pachetul Exxon. Ministrul Economiei spune că din el fac parte Romgaz şi compania omoloagă din Polonia.

Romgaz intenţionează să achiziţioneze 20% din proiect, adaugă ministrul. Iar întregul consorţiu ar avea capacitatea tehnică să scoată hidrocarburile la suprafaţă.

Potrivit legii, transferul de licență de explorare a gazelor se poate realiza numai prin hotărâre de guvern.

La începutul anului, premierul Ludovic Orban a declarat că de participaţia Exxon s-a interesat şi compania rusească Lukoil, însă Guvernul preferă în continuare un partener din cadrul Uniunii Europene sau NATO pentru explorarea gazelor din Marea Neagră.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă