Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministrul Energiei: România poate ajunge primul producător de gaze din UE

Ministrul Energiei: România poate ajunge primul producător de gaze din UE

Anton Anton, ministrul Energiei, a declarat, luni, poate deveni chiar cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană (UE) după ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar.

Rl online 0 comentarii

„Din statisticile europene s-ar părea că, în vreo câţiva ani de zile, dacă noi extragem gazele din Marea Neagră, vom ajunge primul producător de gaze din UE, după Brexit. Se pare. Mi-aş dori lucrul acesta. (...) În niciun caz, România nu poate fi o concurenţă pentru gazul rusesc. Ca ordin de mărime, producţia noastră este cu cel puţin un ordin de mărime mai mică decât cea a Rusiei. Atunci, noi trebuie să avem grijă ca, în regiune, să fim un factor de stabilitate şi de echilibru, şi, de ce nu, să fim un hub de gaze”, a afirmat Anton Anton, citat de Mediafax. În opinia sa, este nevoie ca România să devină un hub de gaze în condiţiile în care Ungaria, Bulgaria şi Turcia se declară fiecare hub de gaze, deşi niciunul nu este producător.

Tot relativ la gazele extrase din Marea Neagră, ministrul Energiei a menţionat că România trebuie să se gândească cum le introduce în sistemul european, în condiţiile în care BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria) i se pare o poveste frumoasă, o poveste de succes şi poate deveni o soluţie.

„Şantierul BRUA este în grafic. Mai mult, tot la BRUA se racordează şi conductele care au aprobare de la Marea Neagră. Dacă am avea, un surplus extraordinar de gaze, România este conectată de toată lumea: Serbia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina, Moldova. Acestea sunt conexiuni bidirecţionale, cu ajutor acestor conexiuni, România poate să importe şi să exporte gaze”, a detaliat Anton Anton. 

De asemenea, ministrul a reamintit că Transgaz a cumpărat Moldogaz, compania similară din Republica Moldova, aceasta fiind o altă conexiune facilă. Anton Anton a mai susţinut că de gaze ar putea beneficia şi agricultura, prin livrările către combinatele de îngrăşăminte. „Avem patru sau şase combinate care ar putea să funcţioneze, dacă ar avea gaz, cu un minim de investiţii, care creşte, pe măsură ce ele stau. 2,5 miliarde de metri cubi ar putea consuma. Iată că am putea să utilizăm gazele din Marea Neagră. Am putea chiar să discutăm cu investitorii, cei care vor extrage gazele din Marea Neagră şi să încercăm împreună cu ei să atragem pentru nişte investitori în nişte combinate îngrăşămite chimice”, a mai spus Anton Anton.

Comentarii

loading...