23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieModificarea condiţiilor financiare goneşte ExxonMobil din România

Modificarea condiţiilor financiare goneşte ExxonMobil din România

Informaţia a fost furnizată Agerpres de reprezentanţii Executivului, la sfârşitul săptămânii trecute, şi dată publicităţii luni. „Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta e un proces de durată, e vorba de mai multe luni, în care Agenţia pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele“, au arătat sursele menţionate.

Nu este clar ce înseamnă căutarea unui nou partener. Sorin Dinu, analist economic, susţine că planul fiscal iniţial pe care şi-l făcuse ExxonMobil a fost schimbat prin modificarea Legii offshore: „Exxon îşi mută afacerile în alte ţări, întrucât, în România, din cauza modificării condiţiilor fiscale iniţiale, exploatarea gazelor din Marea Neagră devine ineficientă“.

„Bineînţeles, unii se uită prin Venezuela, prin Arabia Saudită, unde costurile per baril sunt extrem de mici. Costurile de exploatare din Marea Neagră sunt relativ ridicate faţă de alte regiuni, şi atunci randamentul producţiei este mult mai mic“, crede Dinu.

Leviathan de Mediterana

Expertul susţine că „ExxonMobil trebuie să-şi aloce capitalul către cele mai profitabile câmpuri gazeifere. Ne gândim la zona Mediteranei de Est, mai ales în jurul Ciprului şi spre Israel – Egipt, unde zăcământul Leviathan a modificat oarecum percepţia privind costurile de la zăcămintele de mare adâncime. S-a descoperit acolo un zăcământ care e de trei-patru ori mai mare decât cel din Marea Neagră şi evident că Exxon doreşte să se îndrepte spre acesta“.

Ca toate companiile care au investit bani, acum Exxon încearcă să recupereze în totalitate sau măcar o parte din investiţia realizată în Marea Neagră. „Având în vedere că se pare că Exxon a investit aproape 700 milioane dolari în Marea Neagră, este clar că va încerca să vândă această licenţă către o companie cu un apetit mai mare la risc“, a declarat Sorin Dinu pentru „România liberă“.

 

 

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă