Moneda europeană se apreciază din cauza inflaţiei

Moneda europeană se apreciază din cauza inflaţiei

Wageled growth – factor de depreciere a leului. Moneda euro s-a apreciat vineri la 4,8026 lei. Este cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR pentru moneda europeană.

Florin Budescu 0 comentarii

Care sunt factorii de input ai acestei creşteri? Primul este presiunea inflaţionistă, spune Cristian Păun, profesor la ASE. „În manualul de Economie spune că, atunci când inflaţia ta este cu două-trei puncte procentuale peste inflaţia ţării cu a cărei monedă te compari, moneda ta se depreciază”, a spus României libere Păun.

Aceasta se numeşte „paritatea puterii de cumpărare”. Cursul de schimb poate fi cuantificat ca raportul dintre preţul unui hamburger de la McDonald's, din Bucureşti, şi cel al unui hamburger de la McDonald's, din Frankfurt, în euro. Cu cât variaţia este mai mare, deprecierea e mai mare.

„Am mărit salariile, mai ales pe cele din sectorul bugetar, sperând că se vor duce în consum.” Cristian Păun, profesor la ASE

Inflaţia Zonei Euro era 1,3% în luna ianuarie, faţă 1,4%, în decembrie 2019. „Noi am avut până la peste 4% numai în ultimul an. Acum, se va tempera către finalul anului, la 3%.

Un calcul simplu spune că, dacă astăzi cursul este 4,70 – 4,80 lei/euro, dacă rata inflaţiei este de 3%, la final de an, pe tot anul 2020, iar inflaţia în Zona Euro e de 1%, cursul ar trebui să se ducă, natural, pe la 4,9 lei/euro, doar din cauza inflaţiei”, explică universitarul.

Şi totuşi, nu se duce, pentru că mai există şi un obiectiv de politică monetară: banca centrală păstrează acest curs, cu ajutorul rezervei internaţionale, între nişte limite stabile, ca să nu fie o volatilitate foarte mare.

 

Importăm mai mult decât exportăm

Al doilea factor e că, de la lună la lună, importăm mai mult decât exportăm. „Am mărit salariile, mai ales pe cele din sectorul bugetar, sperând că se vor duce în consum, în cererea agregată, şi că se vor apuca unii de afaceri, ca să vândă mai mult”, spune Cristian Păun.

„Acest wageled growth este, din punctul meu de vedere, cauza a ceea ce se întâmplă astăzi, în primul rând pe partea de inflaţie şi în al doilea rând pe partea de deficit, cu consecinţe directe asupra volatilităţii şi deprecierii cursului de schimb.

Practic, astăzi, vedem şi în cursul de schimb presiunea pe care deja o vedem de luni bune în materie de balanţă comercială şi de inflaţie”, a spus Păun Rl.

Comentarii

loading...