Mugur Isărescu a prezentat raportul asupra inflației. Ce creșteri de prețuri ne așteaptă

Mugur Isărescu a prezentat raportul asupra inflației. Ce creșteri de prețuri ne așteaptă

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a prezentat vineri raportul asupra inflaţiei, despre care a spus că a atins 3,2%, încadrându-se în intervalul de variaţie de 2,5% +/- 1%.

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

"Vă prezint raportul asupra inflaţiei din februarie 2018, respectiv trimestrul IV 2017. Fiind început de an şi având un an care a fost caracterizat în fel şi chip, am găsit de cuviinţă să facem o prezentare echilibrată a situaţiei macroeconomice pentru a înţelege mai bine contextul în care am adoptat, după dezbateri, deciziile pe care le ştiţi”, a spus Isărescu la sediul BNR.

Raportul a fost discutat în mai multe şedinţe ale Comitetului de Politică de Monetară şi apoi în Consiliul de Administraţie, unde a fost adoptat, a precizat guvernatorul. “Pozitiv e fapul că inflaţia a intrat în intervalul de variaţie de 2,5% plus minus 1%, a fost 3,2%. Dacă s-ar lua în calcul rata anuală a inflaţiei, e mai scăzută. Media anuală a inflaţiei calculată conform cu criteriile de la Maastricht a fost de 1,1% anul trecut. Mai puţin pozitivă e rapiditatea cu care au crescut preţurile, de la 0,9% la 3,3% în decembrie”, a mai spus el.

Potrivit guvernatorului BNR, este vorba de una dintre cele mai rapide rate de creştere a ratei inflaţiei din Europa. “În ceea ce priveşte creşterea economică, s-a situat la 7%, un lucru de salutat. A fost însoţită de o evoluţie a investiţiilor în sectorul privat, mai puţin în cel public şi într-un procent de 9% a exporturilor. Pe partea mai puţin pozitivă, consumul a fost principalul motor de creştere. A crescut mai mult decât a putut oferi producţia internă.", a declarat Mugur Isărescu.

Citește totul despre:

#bnr #isarescu #inflatie

Comentarii

loading...