7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieNe interesează cel mai mult criptomonedele, în căutările Google

Ne interesează cel mai mult criptomonedele, în căutările Google

Interesul pentru monedele virtuale a crescut considerabil începând cu anul trecut, iar investitorii autohtoni se află în topul celor mai curioși în legătură cu piața crypto din lume, după căutările de pe Google, potrivit unui raport realizat de platforma Crypto Head. Astfel, față de anul precedent, în 2020 numărul de căutări înregistrate pe Google a fost de 7.635 la 100.000 de locuitori, în creștere cu 331,3%, cea mai mare din lume. Grecia este următoarea clasată, înregistrând căutări pe Google cu 226% mai numeroase.

În ceea ce preivește scorul general care arată cât de pregătită este țara noastră pentru criptomonede, indicatorii ne poziționează pe locul 33 din lume, cu un total de 5,1 puncte, la egalitate cu Austria.

Potrivit raportului, Statele Unite ale Americii sunt cele mai pregătite pentru monedele virtuale, obținând un scor de 7,4 puncte, urmate de Cipru cu 6,47 de puncte și Singapoare -6,3. 

Analiza a luat în calcul un cumul de factori care au impact asupra monedelor virtuale din întreaga lume, cum ar fi interesul public, poziția juridică a guvernului, respectiv dacă acestea pot fi sau nu utilizate în bănci. Totodată, studiul a analizat și numărul de proprietari de monede digitale, precum și numărul de căutări online despre criptomonede. Un alt element important a fost accesibilitatea Bitcoin, Dogecoin și a altor monede digitale, dar și-a îndreptat atenția și asupra infrastructurii fiecărei țări, prin prevalența bancomatelor crypto.

Prin combinarea scorurilor pentru toate aceste categorii, Crypto Head a formulat un „scor de criptomonede” (format din zece puncte) pentru 200 de țări și teritorii din întreaga lume.

În ceea ce privește infrastructura crypto, România a obținut locul 9 la nivel mondial după numărul de ATM-uri cu criptomonede, numărând 86 de unități, conform datelor Crypto Head. Numărul de bancomate destinate monedelor virtuale ne plasează în fața Cehiei, care are doar 68 de astfel de unități sau a Italiei, clasată pe locul 11, cu 65 de ATM-uri sau a Germaniei, care se poziționează pe locul 14, cu 53 de ATM-uri. Clasamentul este însă domniat de SUA, cu un număr de ATM-uri de 17.436 de unități. Următoarea țară clasată după numărul de ATM-uri crypto este Canada, cu 1.464 de unități, urmată de Marea Britanie, care numără 200 de unități și Austria, cu 157.

Specialiștii din domeniu estimează că în țara noastră sunt, în prezent, peste 100.000 de români investitori în crypto, care la un coş mediu de 1000 euro înseamnă peste 100 de milioane de euro investiţi.

La nivel mondial, piaţa criptomonedelor a ajuns în prezent la o valoare de sute de miliarde de dolari şi atrage pe zi ce trece toţi mai mulţi investitori, atât individuali, cât şi companii de renume. Cererile clienților care solicită active crypto sunt tot mai numeroase, iar sistemul financiar actual nu pare să mai poată ignora monedele virtuale.

Criptomonedele rămân însă un subiect controversat, părerile fiind împărțite între specialiști dacă sunt sau nu un instrument pur speculativ. Dacă pe de o parte există voci care consideră monedele digitale doar o bulă speculativă, fără valoare intrinsecă, pe de altă parte alţii susţin că valoarea acestora este incontestabilă mai ales datorită rarităţii de care dispun și a tehnologiei pe care o au la bază. 

De altfel, autoritățile de supraveghere au devenit mult mai atente la piața criptomonedelor și anunță reglementări stricte, iar oficialii transmit frecvent avertismente cu privire la riscurile mari cu care monedele virtuale vin la pachet. Totodată, autoritățile de supraveghere și-au înmulțit și atenționările cu privire la posibilitatea de spălare a banilor și de finanțare a criminalităților prin intermediul criptomonedelor. Acestea sunt ănsă combătute de jucătorii din piața crypto care precizează că traseul monedelor virtuale este extrem de transparent, iar spălarea banilor nu a apărut odată cu criptomonedele. 

Specialiștii din industrie susțin, de asemenea, că monedele virtuale pot conta drept un activ de diversificare în portofoliul investitorilor, structurat pe nivele de risc, direct proporţionale cu apetitul la risc al investitorului.

Marius Morra, CEO şi cofondator al platformei de tranzacţionare crypto TOKERO (fostul LDV Exchange), declara recent că monedele virtuale şi tehnologia care stă la baza acestora constitue de fapt un pas firesc în evoluţia sistemului financiar.

Criptomonedele continuă să-și caute încă locul în ecosistemul financiar clasic. Totuși, deschiderea tot mai mare către digitalizare și mutarea în online a multor activități financiare par să lase ușa deschisă moedelor virtuale.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă