13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieNoi măsuri de sprijin anunțate de Uniunea Europeană în sectorul agroalimentar

Noi măsuri de sprijin anunțate de Uniunea Europeană în sectorul agroalimentar

Comisia Europeană a anunţat vineri că propune noi măsuri excepţionale pentru a oferi mai mult sprijin pieţelor agricole şi alimentare cel mai afectate, iar aceste măsuri ar urma să fie adoptate până la sfârşitul lunii.

“Comisia acţionează cu promptitudine şi propune noi măsuri excepţionale pentru a oferi mai mult sprijin pieţelor agricole şi alimentare cel mai afectate. Sectorul agroalimentar al UE dă dovadă de rezilienţă în aceste vremuri fără precedent, în contextul pandemiei de coronavirus. Unele pieţe au fost însă puternic afectate de consecinţele acestei crize a sănătăţii publice”, a informat CE.

Pachetul prezentat vineri include măsuri referitoare la ajutoarele pentru depozitarea privată în sectorul produselor lactate şi în cel al cărnii, la autorizarea adoptării unor măsuri de auto-organizare în cadrul pieţei de către operatorii din sectoarele grav afectate şi la flexibilitatea programelor de sprijinire a pieţei în sectorul fructelor şi al legumelor, al vinului şi al altor produse.

“Consecinţele crizei coronavirusului se fac din ce în ce mai mult simţite în sectorul agroalimentar, motiv pentru care am decis să luăm măsuri rapide, pe lângă cele adoptate deja de la izbucnirea crizei. În stadiul actual al evoluţiilor pieţei, măsurile propuse sunt menite să transmită un semnal pentru stabilizarea pieţelor şi sunt considerate cele mai adecvate pentru asigurarea stabilităţii preţurilor şi producţiei viitoare şi, implicit, a aprovizionării stabile cu alimente şi a securităţii alimentare. Noile măsuri excepţionale pe care le anunţăm astăzi sunt destinate sprijinirii celor mai afectate sectoare agroalimentare, concentrându-se asupra perturbărilor deja observate, precum şi asupra riscurilor viitoare. Am convingerea că aceste măsuri vor reduce presiunile cu care se confruntă pieţele şi vor da rapid rezultate concrete”, spune comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Printre măsurile excepţionale anunţate ca răspuns suplimentar la criza coronavirusului sunt ajutoare pentru depozitarea privată.

“Comisia propune acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) şi a produselor din carne (carne de vită, oaie şi capră). Această schemă va permite retragerea temporară a produselor de pe piaţă timp de minimum 2-3 luni şi de maximum 5-6 luni. Această măsură va duce la o scădere a ofertei disponibile pe piaţă şi va reechilibra piaţa pe termen lung”, informează CE.

Alte măsuri vizează flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieţei. Comisia va introduce flexibilitate în punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieţei pentru vin, fructe şi legume, ulei de măsline, apicultură şi programul UE pentru şcoli (lapte, fructe şi legume). Aceasta va permite reorientarea priorităţilor de finanţare către măsuri de gestionare a crizei pentru toate sectoarele.

De asemenea, o altă măsură excepţională anunţată este derogarea excepţională de la normele UE în materie de concurenţă: aplicabilă sectoarelor laptelui, florilor şi cartofilor. Comisia va autoriza derogarea de la anumite norme privind concurenţa în temeiul articolului 222 din Regulamentul privind organizarea comună a pieţelor, care permite operatorilor să adopte măsuri de auto-organizare în cadrul pieţei.

În mod concret, acestor sectoare li se va permite să ia în mod colectiv măsuri de stabilizare a pieţei. De exemplu, sectorul laptelui va avea posibilitatea de a planifica în mod colectiv producţia de lapte, iar sectorul florilor şi cartofilor va fi autorizat să retragă produse de pe piaţă. De asemenea, va fi permisă depozitarea de către operatori privaţi. Astfel de acorduri şi decizii vor fi valabile numai pentru o perioadă de maximum şase luni. Evoluţiile preţurilor de consum vor fi monitorizate îndeaproape pentru a se evita efectele negative.

“Comisia intenţionează ca aceste măsuri să fie adoptate până la sfârşitul lunii aprilie. În prealabil, va trebui să fie consultate statele membre şi să se voteze cu privire la aceste măsuri. Prin urmare, ele vor face obiectul unor modificări. Detaliile complete cu privire la aceste propuneri vor fi prezentate la momentul adoptării finale”, precizează CE.

Pachetul anunţat vineri urmează unui set amplu de alte măsuri adoptat anterior de către Comisie pentru a sprijini sectorul agroalimentar în contextul crizei actuale, cum ar fi majorarea cuantumurilor ajutoarelor de stat, un nivel mai ridicat al plăţilor în avans şi prelungirea termenelor pentru depunerea cererilor de plată. Flexibilitatea sporită în ceea ce priveşte normele politicii agricole comune vizează reducerea sarcinii administrative a fermierilor şi a administraţiilor naţionale.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că foarte mulţi producători şi procesatori din România au stocuri foarte mari, afirmând că acest lucru se întâmplă la lapte şi produse lactate, la carne de pui, legume şi carne de vită. 

Ministrul Agriculturii a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, cum stă România cu stocurile de alimente şi dacă pot lipsi unele alimente din cauza secetei.

“Sunt suficiente stocuri, noi le monitorizăm în continuare.  Foarte mulţi dintre producătorii noştri şi procesatorii noştri au stocuri foarte mari, care nu sunt vândute şi au probleme cu acest lucru. Pentru că s-a schimbat comportamentul de cumpărare foarte mult şi datorită restricţiilor de mişcare, dar nu numai, s-a închis tot ceea ce înseamnă Horeca, foarte mulţi dintre producători aveau nişată producţia exact pe acest domeniu. La lapte şi produse lactate avem nişte stocuri foarte mari, procesatorii încep să plătească tot mai puţin litrul de lapte pentru că nu mai au ce să facă, nu mai au unde să-l proceseze şi să-l depoziteze, au stocuri foarte mari. Carne de pui, legume, carne de vită, sunt câteva sortimente la care avem stocuri foarte mari”, a spus ministrul.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă