Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Noi taxe şi impozite vor fi introduse de Cabinetul Dăncilă

Noi taxe şi impozite vor fi introduse de Cabinetul Dăncilă

Noi taxe şi impozite vor fi introduse de Executiv, care pare foarte interesat să-şi majoreze veniturile la buget pe ultimele patru luni ale acestui an.

Florin Budescu 0 comentarii

Pensiile speciale vor avea un sistem de impozitare graduală, între 10% şi 50%, la cuantumuri diferite, conform unui act normativ pregătit de Guvern.

La începutul săptămânii viitoare va fi lansat un proiect de act normativ ce prevede, printre altele, introducerea unei taxe pe zahărul din băuturile răcoritoare. Cabinetul Dăncilă va majora de la începutul lunii septembrie şi acciza la ţigarete, de la 483,74 lei/mia de ţigarete la 503,97 lei/mia de ţigarete. Majorarea ar fi determinată de necesitatea alinierii accizei din România cu cea din UE.

Pensiile speciale (nu şi cele din contribuţii) sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate. Cele între 2.000 şi 7.000 de lei vor avea un impozit de 10%. Cele de la 7.000 de lei la 10.000 de lei vor fi impozitate cu 30%, iar cele care depăşesc 10.000 de lei – cu 50%. Impozitul va fi aplicat doar pensiilor speciale, nu şi celor din contribuţii. „Este un act de dreptate socială. Cei cu pensii mici nu vor fi afectaţi“, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. 4.000 de persoane au pensii speciale de peste 7.000 de lei, arată Mediafax.

Taxa pe băuturile răcoritoare cu zahăr ar urma să fie introdusă tot din septembrie şi ar mări preţul litrului de băutură răcoritoare cu circa 1 leu. Băuturile cu 5-8 g zahăr/litru vor avea o acciză de 0,8 lei/litru. Băuturile cu peste 8 g zahăr/litru vor fi taxate cu 1 leu/litru. Acciza va fi datorată de producători, importatori sau de cei care achiziţionează intracomunitar, dar cel mai probabil se va reflecta şi în preţul de la raft. Pentru cele circa 4 luni de aplicare din anul acesta, impactul la buget este de 320 milioane de lei.

Autorităţile estimează la circa 80 litri/român consumul mediu anual de băuturi răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr. Măsura este iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi pusă în practică de Ministerul Finanţelor Publice. Taxe similare se aplică în Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Irlanda.

 

Comentarii

loading...