15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieNoile norme UE despre fondurile de investiții durabile ar putea deveni standardul...

Noile norme UE despre fondurile de investiții durabile ar putea deveni standardul global

Marcus Björksten gestionează unul dintre cele mai performante fonduri durabile din Europa, scrie Financial Times.
Produsul său Fondita sustenabil european a adus anul trecut un impresionant câștig de 41,6%, în timp ce valoarea sa de referință a pierdut în jur de 3%.
 
A fost o performanță deosebită în timpul unui an formidabil pentru investiții durabile, în care sunt luate în considerare problemele de mediu, sociale și de guvernanță. Investițiile ESG au stabilit record după record, investitorii acumulând niveluri de numerar fără precedent în fonduri durabile, administratorii de active s-au grăbit să lanseze noi produse și cercetări sugerând că astfel de investiții au depășit rivalii de masă. ESG a devenit una dintre cele mai importante schimbări din industria investițiilor într-o generație.
 
Cu toate acestea, în ciuda fanfarei recente privind investițiile durabile, Björksten spune că totul nu este ceea ce pare. „Green washing este o problemă reală”, avertizează el – referindu-se la promovarea de către companii a preocupărilor lor de mediu ca un truc publicitar.
 
Vorbind dintr-o cabină din lemn, în nordul Finlandei, în timpul unei excursii la schi, managerul de portofoliu spune că este în căutare de afaceri care oferă produse sau servicii care să abordeze criza climatică. Cu toate acestea, multe dintre fondurile care utilizează eticheta ESG, spune el, nu sunt la fel de durabile pe cât par la prima vedere. Mai multe fonduri ESG populare, de exemplu, investesc în cei mai mari emițători de carbon din lume.
 
„În prezent, fiecare al doilea fond susține că este într-un fel sustenabil.”
 
Întrucât ESG devine o parte centrală a mainstream-ului investițional, acesta atinge un moment critic: fără un mod de a controla modul în care este utilizat conceptul, acesta riscă să fie redus la un exercițiu de marketing cu doar o substanță modestă.
Având în vedere acest lucru, cel mai riguros efort de până acum pentru a oferi structură pieței începe pe 10 martie, când UE introduce noi reguli menite să prevină greenwashing, care este procesul de transmitere a unei false impresii despre modul în care produsele unei companii sunt mai ecologice. De exemplu, companiile implicate într-un comportament de spălare verde ar putea susține că produsele lor provin din materiale reciclate sau au beneficii de economisire a energiei.
 
Conform normelor europene, care fac parte dintr-o serie mai largă de reglementări privind finanțarea ecologică, produsele de investiții vor fi efectiv clasificate drept durabile și nesustenabile. Orice administrator de active care dorește să își comercializeze fondul ca produs durabil va fi supus unor cerințe de divulgare a datelor dure.
 
„Raportarea va face foarte dificilă greenwashingul”, spune Björksten. „Va fi nevoie de mult mai multă muncă din partea administratorilor de fonduri.”
 
Noile reguli ar putea avea consecințe de anvergură pentru administratorii de active – nu doar în Europa, ci și în întreaga lume, deoarece firmele de investiții sunt obligate să demonstreze că sunt serioase în ceea ce privește durabilitatea. De asemenea, vor influența deciziile companiilor cotate la bursă care se vor afla sub presiune pentru a se concentra mai mult pe probleme ESG sau riscă să piardă capitalul investitorilor.
 
„UE dorește să reorienteze capitalul către investiții durabile. Dacă [o companie] nu respectă anumite standarde, nu ar trebui să obțină un acces atât de ușor la capital ”, spune Olivier Carré, partener la consultanța PwC din Luxemburg, unde se află cea mai mare parte din fondurile de investiții europene.

Creștere rapidă

 
Când fostul vicepreședinte american Al Gore și un grup de profesioniști financiari au înființat Generation Investment Management în 2004, eforturile lor de a crea un manager de active pe termen lung, cu accent pe durabilitate, au fost întâmpinate cu scepticism.
 
„Oamenii ne-au privit cu milă și au crezut că suntem înșelați”, spune Miguel Nogales, co-șef de investiții la Generation.
 
La acea vreme, investițiile etice reprezentau în mare măsură fondurile caritabile și ordinele religioase. „Avansăm rapid până în 2021 și ESG a devenit un nume”, spune Nogales.
 
Acum, investitorii cu active de peste 100 de miliarde de dolari, cum ar fi BlackRock, Vanguard și Amundi, au semnat un angajament –  Principiile pentru investiții responsabile – de a integra informațiile ESG în deciziile lor de investiții, în timp ce activele totale în fonduri mutuale specializate în investiții sustenabile au atins un record de aproape 1,7 miliarde de dolari în 2020, în creștere cu 50% față de anul.
 
Interesul industriei pentru ESG a fost determinat de o combinație de factori, inclusiv creșterea cererii clienților – cu fonduri mari de pensii, precum și de investitorii obișnuiți care solicită din ce în ce mai multe opțiuni de investiții durabile.
 
„Demografia se deplasează în favoarea acestei revoluții”, spune Gianfranco Gianfrate, profesor de finanțe la Edhec Business School din Franța. „Generațiile tinere sunt cu adevărat înclinate spre durabilitate și mediu și acest lucru se traduce prin produsele pe care le cumpără”, spune el. „Covid a amplificat acest interes”.
Sectorul a beneficiat, de asemenea, de schimbări de reglementare, cum ar fi normele din Regatul Unit care împing fondurile de pensii să cântărească considerațiile ESG și o acceptare tot mai mare în rândul investitorilor că aspecte precum schimbările climatice ar putea avea repercusiuni financiare uriașePerformanța puternică, în special anul trecut, creează și interesul. Un studiu realizat în 2020 de Morningstar, furnizorul de date, a constatat că majoritatea fondurilor durabile au avut rezultate mai bune decât fondurile convenționale echivalente pe parcursul unui an, trei, cinci și 10 ani. Cercetările efectuate de BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, susțin că strategiile ESG au depășit în perioada de volatilitate intensă de anul trecut, 94% dintre indicii durabili de vârf depășind criteriile de referință ale celor convenționale în primul trimestru.
 
„Experiența din 2020 va ajuta la eliminarea îngrijorării investitorilor că investiția ESG înseamnă renunțarea la randament”, spune Stephen Tu, vicepreședinte la Moody’s, agenția de rating.
 
Asoka Woehrmann, director executiv al DWS, administratorul de active de 793 miliarde de euro, este de acord că criza coronavirusului a fost un „test de stres important” pentru investițiile ESG. „A existat opinia că aceste produse ar fi un produs de bună vreme”, spune Woehrmann. „Dar rezistența produselor ESG este remarcabilă.”

Lider în UE

Cu ESG devenind cel mai mare cuvânt cheie în investiții, chiar și cei mai cinici dintre administratorii de active s-au dat pe brazdă. Pe lângă lansarea de noi produse, fondurile mai vechi au fost reclasificate ca fiind durabile. Managerii de active și-au intensificat, de asemenea, angajarea de personal specializat pentru a se concentra pe probleme ESG și durabilitate.
 
Cu toate acestea, a afla ce manageri de active discută o discuție bună despre sustenabilitate și care iau măsuri concrete este departe de a fi simplu. Mulți investitori s-au străduit să afle în ce fonduri au fost investite și cât de serios se gândeau managerii de active la probleme precum schimbările climatice.
 
James Alexander, director executiv al Asociației pentru Investiții și Finanțe Durabile din Marea Britanie, spune: „Unii [consilieri financiari] spun că aproape fiecare fond este comercializat ca fiind sustenabil acum. Cum determină care sunt cele mai durabile? ”
 
Pe măsură ce greenwashing-ul companiilor și managerilor de fond a crescut, autoritățile de reglementare, factorii de decizie politică și cei care stabilesc standardele și-au îndreptat atenția asupra modului în care investitorii pot descifra produsele de investiții durabile.

De asemenea, factorii de decizie politică au fost dornici să contribuie la direcționarea numerarului către investiții durabile într-un efort de a îndeplini obiectivele țărilor de reducere a emisiilor de carbon.
 
 
UE a fost în fruntea focalizării pe finanțarea durabilă, planificând o serie de reforme, inclusiv un sistem de clasificare pentru ceea ce se consideră activități corporative ecologice și noile reguli pentru industria investițiilor, cunoscute sub numele de reglementări privind divulgarea finanțelor durabile.În prima etapă a regulilor SFDR, toți administratorii de active vor trebui să publice informații despre procesele lor de sustenabilitate.

De asemenea, trebuie să plaseze produsele de investiții în trei categorii recunoscute ca verde închis, verde deschis și nesustenabile, în funcție de impactul lor climatic și social.

Ca parte a celei de-a doua etape, așteptată să intre în vigoare în 2022, fondurile vor trebui să raporteze aspecte precum amprenta de carbon, investițiile în companii active în sectoarele combustibililor fosili și expunerea la arme controversate, cum ar fi bombele cu dispersie.
 
Însă, după o presiune intensă din partea industriei fondurilor, în februarie, autoritățile europene de supraveghere au redus numărul așa-numiților indicatori pe care trebuie să le raporteze administratorii de active, renunțând la probleme precum defrișările.
 
Maria van der Heide, șefa politicii UE la ShareAction, o organizație de caritate responsabilă pentru investiții, spune că concesiunile „slăbesc impactul pozitiv pe care această legislație l-ar fi putut avea”.
 
Cu toate acestea, noua reglementare este „revoluționară”, spune ea. „Permite investitorilor să compare între diferite produse și cât de durabile sunt acestea și să vadă ce fac administratorii de active pentru a integra durabilitatea.”
 
Molly Scott Cato, profesor de economie ecologică la Universitatea din Roehampton și fost europarlamentar al partidului verde, spune că semnificația SFDR nu poate fi exagerată. „Când oamenii au descoperit că mai există carne de cal, decât carne de vită în lasagna lor, în 2013, a existat un strigăt, dar când echivalentul se întâmplă în sectorul financiar, așa cum se întâmplă de ani de zile, clienții nici măcar nu au dreptul să știe. SFDR va avea un impact mare în schimbarea acestui lucru. ”
 
Ea a adăugat: „Această reglementare demultă va permite în cele din urmă persoanelor care cumpără pensii și investiții să știe pentru ce sunt folosiți banii și să le ofere o mai bună înțelegere a impactului investițiilor lor asupra oamenilor și a planetei.”
 
Autoritățile avertizează deja administratorii de active să nu exagereze în evaluările lor, unele autorități de reglementare, cum ar fi Banca Centrală a Irlandei, spunând că vor urmări cu atenție modul în care managerii de active își clasifică fondurile. Morgan Stanley, banca SUA, a avertizat recent că „fondurile ar trebui să ia în considerare potențialul impact negativ asupra reputației de a clasifica fondurile drept [durabile] în mod incorect”.
 

Impactul asupra companiilor

Propulsat de noile reguli, PwC prezice că activele din produsele de investiții durabile din Europa vor crește de trei ori pentru a ajunge la 7,6 miliarde de euro până în 2025. Se așteaptă ca numărul fondurilor ESG să depășească fondurile convenționale, deoarece managerii de active se grăbesc să își facă produsele mai ecologice. pentru a atrage investitori.
 
Carré de la PwC prezice că această transformare a industriei europene de investiții va avea un efect dramatic asupra companiilor din care investesc administratorii de fonduri, redirecționând capitalul către activități durabile și forțând întreprinderile să fie transparente cu privire la orice, de la impactul lor asupra mediului până la modul în care tratează angajații.
 
„Dacă un administrator de active dorește să promoveze [investind pe baza unor criterii de durabilitate specifice], acesta va avea impact asupra investițiilor și care va avea un impact asupra fluxurilor de capital și a finanțării disponibile pentru companii.”
 
 
În multe cazuri, administratorii de active au puține opțiuni dacă vor să rămână competitivi.

Mirza Baig, șef global de cercetare și administrare ESG la Aviva Investors, administratorul de active de 355 miliarde de lire sterline, crede, de asemenea, că sumele tot mai mari de bani gestionate în fonduri ESG vor afecta prețurile acțiunilor.
 
„Consecințele expunerii companiilor pentru o lipsă de angajament sau o lipsă de urmărire [asupra problemelor ESG] vor avea cel mai probabil ca rezultat o schimbare a capitalului și un impact mai direct asupra prețului acțiunilor lor”, prezice el.
 
Dar pe măsură ce administratorii de active par să devină mai ecologici, există îngrijorări din ce în ce mai mari că unele investiții devin supraevaluate. Luna trecută, Patrick Pouyanné, director executiv al companiei energetice Total, a avertizat că există o balon în activele de energie regenerabilă.
 
Generation’s Nogales spune că există riscul ca unele prețuri ale activelor ESG să fie umflate pe măsură ce începe procesul de transformare a energiei în lume. „Tranzițiile industriale sunt de obicei asociate cu bule – și cu condiția ca societatea să poată face față mahmurelii, acestea nu sunt rele”, spune el. Dar adaugă: „Nu spun că există o bulă în ESG”.
 
Unii administratori de fonduri sunt îngrijorați că noile norme UE ar putea avea consecințe neintenționate. Ashley Hamilton Claxton, șeful investițiilor responsabile la Royal London Asset Management, spune că va oferi mult mai multă transparență, dar a avertizat cu privire la „provocări interesante”.
 
Ea susține că investitorii ar putea fi stimulați să pedepsească companiile chiar și atunci când fac progrese în problemele ESG. De exemplu, pentru a raporta o amprentă scăzută de carbon, un fond ar putea evita marile companii energetice care au avut în mod tradițional emisii ridicate, chiar dacă ar lucra pentru a-și transforma operațiunile și a dezvolta tehnologii cu emisii reduse de carbon, susține ea.
 

Răspândire globală

În ciuda acestor îngrijorări, noile reguli ale UE și cererea uriașă de investiții durabile în regiune sunt urmărite cu atenție în întreaga lume. „Europa este centrul multor acțiuni de sustenabilitate a autorităților de reglementare, dar nu sunt singure”, spune Jane Ambachtsheer, șefa globală a sustenabilității la BNP Paribas Asset Management din Franța.
 
În SUA, administrația Trump a fost împotriva investițiilor durabile, inclusiv introducerea de reguli pentru a face mai dificil pentru unele fonduri de pensii să ia în considerare problemele ESG. Dar sosirea lui Joe Biden la Casa Albă este de așteptat să stimuleze interesul pentru ESG, mai ales că democratul a dezvăluit deja o serie de măsuri legate de schimbările climatice, inclusiv aderarea la Acordul de la Paris.
 
„Suntem în mijlocul acestei tranziții [ESG] la nivel global. Schimbarea administrației din SUA va oferi un plus de adiere ”, spune Ambachtsheer.
 
În Marea Britanie, guvernul britanic se confruntă cu apeluri pentru a-și stabili propriile reguli de divulgare de ultimă generație pentru fonduri, pentru a elimina spălarea verde (greenwashing). 

Chiar și fără ca alte țări să ia măsuri, impactul noilor reguli ale UE va fi resimțit în întreaga lume. Acest lucru se datorează în parte faptului că fondurile europene deschise, cunoscute sub numele Ucits, sunt vândute pe scară largă la nivel global. În același timp, dacă un administrator de fond din afara UE dorește să comercializeze un fond către investitorii europeni, acesta va trebui să respecte regulile.
 
Întreprinderile din SUA și India vor trebui, de asemenea, să furnizeze informații managerilor de fonduri din UE cu privire la aspecte legate de schimbările climatice până la dreptul muncii.
 
“Există cu siguranță o acoperire extrateritorială cu acest lucru”, spune Carré.
 
Pentru industria de investiții din Europa, creșterea presiunii de reglementare și creșterea cererii ESG de la clienți determină o transformare rapidă a sectorului. În loc de echipe ESG independente sau echipe de administrare specializate, investițiile durabile sunt „integrate” în toate deciziile de investiții, spune Sacha Sadan de la Legal & General Investment Management, cel mai mare manager de active din Marea Britanie. „Managerii de active pun ESG în centrul investițiilor.”
 
În multe cazuri, administratorii de active au puține opțiuni decât să îmbrățișeze ESG dacă doresc să rămână competitivi: un raport al lui Moody’s din februarie a prezis că ESG va fi principalul motor al creșterii organice a industriei în active administrate în 2021.
 
Woehrmann, DWS, spune că investițiile s-au schimbat definitiv, pentru că oamenii vor să își asigure lunile.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă