16.3 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăEconomieNouă pungă de gaze descoperită în Perimetrul Trident, în Marea Neagră

Nouă pungă de gaze descoperită în Perimetrul Trident, în Marea Neagră

Perimetrul Trident are resurse estimate la 30 de miliarde de metri cubi de gaz metan.

“Instalaţia de foraj Scarabeo 9 va opera de acum înainte în Perimetrul Trident, explorat de Lukoil şi Romgaz, în coparticipare, cu ajutorul colegilor de la Grup Servicii Petroliere şi Saipem, care asigură partea de operare şi celelalte servicii”, a anunţat directorul Romgaz, Adrian Volintiru.

„Este un mare succes, care, sperăm din tot sufletul, precede alte şi alte realizări importante în ceea ce priveşte explorarea în Marea Neagră. Resursa estimată e undeva la peste 30 miliarde mc”, a spus Volintiru, explicând că estimarea făcută se referă la „seismică, interpretarea datelor, forare, toate celelalte”.

Gabriel Comănescu, CEO şi preşedinte Grup Servicii Petroliere (GSP), a precizat că în Perimetrul 30 (Trident) Scarabeo 9 va fi a doua sondă, după cea din anul 2014.

“Se face cercetare pe un nou lead. Perimetrul 30 a fost descoperit la prima campanie din anul 2014. Prima sondă a fost forată de GSP – Transocean. Acum urmează tot o sondă de explorare. Se cercetează al doilea lead”, a explicat Comănescu.

„Este un mare succes, care, sperăm din tot sufletul, precede alte şi alte realizări importante.” Adrian Volintiru, director SNGN Romgaz

Ce urmează? „Dacă şi acest lead dovedeşte rezervă, urmează faza a doua. În minimum şase luni, maximum 12 luni, se ia decizia pentru faza aceasta, pentru sondele de conturare. (…) Costurile pentru această etapă depăşesc 100 de milioane de dolari”, a detaliat responsabilul GSP.

Scarabeo 9 a plecat pentru poziţionarea în mare. În jur de 4-5 noiembrie a.c., va începe forajul.

„Durata este de 61 de zile, urmând o perioadă de testare. Dacă intră în strat şi stratul este ceea ce se caută, urmează perioada de testare de 30 de zile. Discutăm de 61, până la 90 de zile”, a explicat Gabriel Comănescu.

 

Printre cele mai mari platforme din lume

El a subliniat că GSP face această operaţiune cu Saipem, deoarece există o colaborare mai largă, cu tot grupul, şi pentru că aceasta a fost platforma disponibilă ce a putut fi adusă la momentul oportun.

Saipem deţine şi operează Scarabeo 9, care este o platformă de tip Frigstad D90, pentru ape ultraadânci, semisubmersibilă, una dintre cele mai mari platforme de forare de gaze din lume.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, victorie cu CFR-ul lui Mutu! Oltenii au urcat pe locul doi. Cum arată clasamentul play-off-ului

Universitatea Craiova a învins-o în deplasare pe CFR Cluj cu scorul de 2-1, în prima etapă din play-off-ul Ligii 1. La fel ca și...

Cea mai mare pensie din România a depăşit 19.000 de euro net

Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea...

MAE l-a chemat pe ambasadorul Moscovei și i-a transmis un protest. Rusia nu restituie Tezaurul ci pretinde că România îi datorează 4 miliarde de...

Rusia nu admite că ar avea de restituit Tezaurul României, așa cum a confirmat inclusiv Parlamentul European, ci pretinde că România ar avea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă