10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieNoul buget european sacrifică sărăcia pe altarul securității

Noul buget european sacrifică sărăcia pe altarul securității

Comisia Europeană (CE), Consiliul European și Parlamentul European (PE) au început, în luna mai a.c., negocierile privind următorul buget comunitar. Stabilirea bugetului UE este un proces politic inerent, cu implicații de lungă durată pentru cei 118 milioane de europeni care trăiesc în risc de sărăcie. Modul în care va fi alcătuit va spune multe despre prioritățile politice și despre direcția în care merge proiectul european, consideră analiștii citați de Euractiv.com. 

Europenii care au trăit în sărăcie ani la rând spun ce-și doresc: investiții sociale în educație, sănătate și protecție socială; copiii lor să nu meargă la culcare flămânzi. Totodată, nu vor să se bazeze pe băncile alimentare, așa cum sunt obligați să o facă tot mai mulți cetățeni europeni. Acești oameni nu doresc să mai facă parte din cele 10 procente de europeni care lucrează, dar încă trăiesc în sărăcie, ci vor joburi care să le permită un trai decent.

Potrivit analiștilor, liderii politici ar trebui să recunoască eradicarea sărăciei drept prioritate în cadrul lucrărilor Consiliului European din 28-29 iunie și să insiste ca viitorul buget al UE să ofere finanțare adecvată pentru politicile sociale, protecția socială și serviciile publice. Toate acestea sunt considerate vitale pentru combaterea inegalității, sărăciei și excluziunii sociale. În acest scop ar trebui să se aloce cel puțin 30% din Fondul Social European Plus (ESF+).

 

Apărarea și securitatea, priorități absolute 

În timp ce alocarea de fonduri suplimentare – în special prin Fondul Social European Plus – ar oferi un impuls atât de necesar în lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale, turnura pe care o iau lucrurile provoacă îngrijorare. Aceasta întrucât CE propune reducerea cu 7% a fondurilor de coeziune, în timp ce bugetul pentru apărare (acum în valoare de 13 miliarde euro) va crește de 22 de ori, iar cel pentru securitate va crește cu 40%. Totodată, se previzionează creșteri mari ale bugetelor pentru gestionarea frontierelor, dar și finanțare pentru 10.000 de polițiști de frontieră.

Comisia a definit noul buget drept unul care „protejează și întărește“, dar analiștii se îndoiesc de acest lucru. Ei spun că direcția generală adoptată sugerează că acesta este un buget care protejează și dă puteri sporite pentru „securitate, frontiere și industriile de apărare“, și nu pentru cei aproape 25% din europeni care trăiesc în risc de sărăcie. Acest lucru ridică întrebări importante cu privire la viitorul Europei, spun analiștii. Ei consideră că nu acesta este mesajul politic pe care UE ar trebui să-l transmită cetățenilor, respectiv persoanelor care se confruntă cu sărăcia. Eradicarea sărăciei și incluziunea socială sunt probleme publice și trebuie tratate drept priorități politice absolute. „Avem nevoie de un buget al UE care să protejeze oamenii în loc să investească în frontiere și industriile de apărare“, argumentează Leo Williams și Vito Telesca, reprezentanți ai Rețelei europene anti-sărăcie (EAPN), citați de Euractiv.com. 

 

Șansa de a elimina evaziunea, ratată 

CE afirmă că explorează noi surse și modalități de a găsi fonduri suplimentare, însă fără a include combaterea evaziunii fiscale și a evitării plății taxelor, care costă Europa circa 50-190 miliarde euro pe an. Din acest motiv, oportunitatea de a consolida alte eforturi europene de combatere a acestui fenomen este ratată în schița noului buget, spun analiștii. Ei susțin că sunt necesare instituirea unei taxe pe tranzacțiile financiare la nivel comunitar, precum și o acțiune europeană coordonată împotriva evaziunii fiscale, astfel încât multinaționalele să plătească impozitele pe care le datorează în jurisdicțiile relevante. Astfel de măsuri ar asigura fonduri pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale în Europa.

Reducerea fondurilor de coeziune este inacceptabilă, consideră Leo Williams, directorul Rețelei europene anti-sărăcie (EAPN). În opinia sa, investițiile sociale nu trebuie considerate cheltuieli excesive în bugetele statelor membre, ci acestea ar trebui deduse din calculul deficitului public, fiind cheltuieli bune și necesare pentru toți europenii și o condiție implicită pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale. 

Williams spune că atât Consiliul, cât și Parlamentul European trebuie să se ridice la nivelul provocărilor actuale și să asigure un buget care să acorde prioritate oamenilor în fața apărării. Mai mult, UE ar trebui să asigure sprijin financiar tuturor cetățenilor aflați în dificultate temporară, care să fie adaptat la costul vieții din fiecare țară europeană, astfel încât acești oameni să poată trăi decent pentru a-și aduce contribuția în societate.    

Cele mai citite

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă