16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieO aplicație te va ajuta să fentezi Taxa Oxigen, dacă intră în...

O aplicație te va ajuta să fentezi Taxa Oxigen, dacă intră în vigoare

Taxa Oxigen este parte din planul Gabrielei Firea de a tria mașinile din București. Ideea este să nu mai aibă acces în centru mașini prea vechi. De la 1 martie, unii șoferi ar trebui să plătească o taxă care să le permită să circule în yona centrală.

Pe scurt, toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 vor fi taxate. Mai mult, există restricții mai dure pentru centrul Capitalei, în ZACA. Acolo, mașinile cu norma de poluare sub Euro 3 vor fi interzise.

Din 2021, va fi obligatoriu să ai Vinieta Oxigen și pentru mașini Euro 4, pentru acces în București. Până atunci, aceasta e obligatorie pentru Euro 3. Mai jos, tarifele care ar urma să fie valabile din martie 2020.

aze profită de moment ca să câștige utilizatori. Gestionarii aplicaţiei au anunţat că îi vor ajuta pe şoferi să ocolească perimetrul vizat. Primăria București susține că autoturismele vor fi monitorizate de 58 de camere, pentru zona centrală, și alte 146 de camere, pentru restul orașului.

Taxa Oxigen ar urma să se plătească online, la benzinării şi prin SMS, ori prin aplicaţiile Primăriei. Amenzile de până la 2.000 de lei pot fi date de poliţişti locali, agenţi rutieri şi angajaţi ai Primăriei. Plata va putea fi făcută online sau la Trezorerie.

Waze susține că va introduce vinieta în sistem. Astfel, șoferii români care vor avea drum prin Bucureşti vor fi întrebaţi dacă vor să ocolească perimetrul ZACA sau dacă au plătit taxa.

„La început de drum, dacă traseul trece prin Bucureşti sau prin ZACA, Wze te va avertiza de restrictii şi de vinietă şi te va întreba dacă vrei să ocoleşti zonele vizate”, a declarat Paul Dorneanu, reprezentant Waze România, pentru ȘtirileProTV.

Potrivit datelor oficiale, în București și Ilfov sunt înmatriculate următoarele tipuri de mașini:

non-euro: 261.000
Euro 1: 7.000
Euro 2: 113.000
Euro 3: 213.000
Euro 4: 440.000
Euro 5: 253.000
Euro 6: 331.000

Există și excepții. Sunt scutite de la plata vinietei câteva categorii de autovehicule care aparțin serviciilor publice comunitare, pentru situații de urgență, ambulanța, SMURD, pompieri, plus altele prevăzute de legislația de specialitate, care se regăsesc în proiectul aflat în dezbatere publică.

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă