13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieO criză majoră a gazelor ar putea lovi România

O criză majoră a gazelor ar putea lovi România

Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor, explică. UkrTransgaz e transportatorul de gaze naturale al Ucrainei. Compania are un contract de transport al gazelor ruseşti, încheiat cu Gazexport, filială Gazprom, pentru transportul pe teritoriul Ucrainei, în diverse ţări. Contractul e exclusiv pentru servicii de transport de gaze naturale.

„Acest contract a fost semnat acum zece ani, în urma unei alte crize asemănătoare, şi expiră în 31 decembrie anul acesta”, a spus României libere Chisăliţă.

„Gazexport aduce gazele naturale până în graniţa românească, pentru gazele care ajung în România, la Isaccea.” Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor

Transgaz are contract cu UkrTransgaz? Nu, spune expertul, „fiecare îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul ţării sale. Singurul element comun este sursa de gaze: Gazprom.

Gazexport aduce gazele naturale până în graniţa românească, pentru gazele care ajung în România, la Isaccea, respectiv până în cea bulgărească, pentru cele care ajung în Bulgaria. Punctele de import dinspre Ucraina sunt le Medieşul Aurit şi Isaccea”.

Gazexport a semnat un contract de vânzare-cumpărare cu Imex Oil, offshore cipriot, şi Wintershall, societate comercială cu sediul în Zurich, Elveţia, capital 100% Gazprom. Aceste două societăţi sunt singurele care până în 2030 au posibilitatea să vândă gaze achiziţionate de la Gazexport, direct în România.

 

Puţină istorie

Mai departe, în fiecare an, România plăteşte atâta gaz, cât ia prin aceste două societăţi, Imex şi Wintershall, prin contracte comerciale făcute de companii mari, precum E-ON, GdF, Azomureş etc. Marile companii, în general, achiziţionează de la aceste două companii şi vând mai departe la consumatorii finali din România.

Dar România, în anul 2000, a decis să renunţe de bună voie la acordul interguvernamental dintre România şi fosta URSS, valabil până în anul 2020.

„Din partea URSS, era Gazexport, din partea României, era Romgaz. Erau anumite intenţii atunci, legate de o anumită firmă românească, care ţinea de un anumit secretar de stat, pe atunci mare om politic, care s-a dorit să ia locul acestor două societăţi”, a declarat Rl expertul Dumitru Chisăliţă.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă