Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

O treime din angajații români, plătiți  cu salariul minim pe economie

O treime din angajații români, plătiți cu salariul minim pe economie

Trei din zece muncitori din România au fost plătiţi anul trecut cu salariul minim pe economie, a afirmat Valentina Vasile, director ştiinţific la Institutul de Economie Naţională al Academiei Române.

Marilena Dan 0 comentarii

În opinia sa, situația este îngrijorătoare, chiar dacă salariul minim pe economie a crescut.”România a înregistrat în 2017 o uşoară creştere a ocupării, sub un procent, dar se poziţionează între ultimele ţări din punct de vedere al ratei de ocupare.

Deci, avem un indicator unde trebuie să lucrăm, avem foarte multe persoane care sunt într-o formă sau alta de inactivitate parţială sau totală, voită sau nu. Şi, de asemenea, trebuie să vă spunem că avem, tot pentru anul 2017, o statistică. Aceasta ne arată că 30% din lucrătorii din România au fost plătiţi la nivelul salariului minim. Îngrijorător. Îngrijorător chiar şi în condiţiile în care salariul minim a crescut.

Însă, dacă iar ne poziţionăm faţă de ţările Uniunii Europene, avem această dilemă: ce dorim şi cum reuşim să facem? Pentru că niciodată creşterea de salariu nu trebuie să fie singulară, ci trebuie să fie însoţită de productivitate”, a spus Valentina Vasile, citată de Agerpres.  Potrivit acesteia, în România, riscul de sărăcie a luat din nou tendinţa de creştere, după o perioadă mică de scădere.

„Ce este mai rău, am ajuns să crească sărăcia în muncă, lucru grav din această perspectivă. Ce este foarte interesant, pentru că nouă ne place statistica, dar este şocantă, am luat o ultimă constatare care ar trebui să ne pună pe gânduri pe absolut toţi - şi mai ales ar trebui să ne pună pe gânduri din perspectiva revigorării şi dezvoltării unui nou dialog social între partenerii pe piaţa muncii - statistica este şocantă: 10% din populaţia cu cele mai mici venituri câştigă de 14 ori mai puţin decât 50% din populaţia cea mai săracă. În traducere, săracii săracilor şi există o tendinţă de creştere a decalajelor”, a arătat Valentina Vasile.   
 

Comentarii

loading...