6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieOlandezii au cumpărat șantierul naval din Mangalia

Olandezii au cumpărat șantierul naval din Mangalia

Cu alte cuvinte, olandezii au cumpărat șantierul naval din Mangalia, după mai multe luni de incertitudini și după ce angajații de aici au ieșit de mai multe ori în stradă pentru a protesta, îngrijorați din cauza locurilor de muncă.

Votul s-a realizat pe baza celor peste 6,2 milioane de acțiuni deținute de statul român, prin Ministerul Economiei, la șantierul naval. De asemenea, s-a votat aprobarea zilei de 11 iulie 2018 ca dată de înregistrare, respectiv de identificare a acționarilor asupra cărora se răsfrâng efectele hotărârii AGEA.

Pentru angajați, pentru șantier, dar și pentru Ministerul Economiei, tranzacția este un succes. Dacă fostul acționar (din Coreea de Sud) închidea șantierul, Mangalia, în special, și sudul județului Constanța, în general, ar fi avut o spinoasă problemă atât din punct de vedere economic, cât și social. Cu câteva mii de locuri de muncă, direct și indirect, șantierul este cel mai mare angajator din zonă și unul dintre cei mai mari din sud-estul României. Nu a fost simplu.

Negocierile laborioase privind termenii și condițiile în care va funcționa societatea mixtă (româno-olandeză), precum și cele privind contractul de transfer de acțiuni și vânzare de creanțe s-au întins pe parcursul a aproape trei luni. Comisia de negociere care a reprezentat partea română a fost alcătuită din economiști și juriști ai Ministerului Economiei și ai Departamentului pentru Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului.

 

Statul român a avut trei obiective

În aceste negocieri statul român a urmărit trei obiective principale, care au fost atinse, potrivit Ministerului Economiei. „Aprobarea de către SN 2 Mai a termenilor și condițiilor asocierii cu Damen reprezintă intrarea în linie dreaptă a acestei tranzacții. Atât eu, cât și reprezentanții Ministerului Economiei am purtat numeroase și îndelungate discuții cu partenerii olandezi pentru a ne asigura de trei lucruri importante: în primul rând – că statul român nu va ajunge niciodată să-și diminueze participația majoritară la șantierul DMHI Mangalia; în al doilea rând – că forța de muncă calificată nu va fi supusă restructurărilor; în al treilea rând – că, învățând din greșelile trecutului, noua asociere româno-olandeză este așezată pe baze solide și sustenabile“, a declarat ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă