11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieOPEC a prelungit acordul de reducere a producției de petrol pentru a...

OPEC a prelungit acordul de reducere a producției de petrol pentru a opri scăderea prețului acestuia

Acordul are ca scop susținerea prețului țițeiului.

Actualul acord, care expiră în martie 2018, prevede reducerea producției cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd)

De asemenea, OPEC a decis joi să ceară Nigeriei să-și plafoneze producția la aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) și încă trebuie să ajungă la un acord pentru Libia. Ambele țări au fost exceptate de la acordul privind reducerea producției din cauza turbulențelor și a nivelului mai redus al producției.

În această seară are loc și o întâlnire între Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și producătorii de țiței din afara cartelului. Până acum, Rusia a indicat că este deschisă la extinderea perioadei de reducere a producției de țiței.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a urcat joi cu peste 1%, ajungând la aproape 64 dolari.

Reducerea producției de petrol a OPEC a permis prețului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. Cotația barilului de petrol Brent a depășit luna aceasta 63 de dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015. Analiștii se întreabă dacă în aceste condiții Rusia mai este interesată de prelungirea acordului până la 31 decembrie 2018, deoarece o astfel de decizie ar putea determina SUA să-și majoreze producția. Conform acordului, Rusia a acceptat să-și reducă producția cu 300.000 bpd față de nivelul din octombrie 2016.

Rusia este puternic dependentă de veniturile din exporturile de petrol și se teme că o eventuală creștere bruscă a prețurilor ar putea fi urmată de un nou colaps. Un obiectiv cheie al acordului convenit în 2016 de principalii producători mondiali de petrol a fost atins, în condițiile în care cotația țițeiului Brent a revenit la peste 60 de dolari per baril, de la 27 de dolari per baril în 2016.

Bugetul Rusiei este construit pe baza ipotezei unui preț al barilului de petrol de 40 de dolari, ceea ce sugerează că există o rezervă consistentă care să protejeze bugetul de o scădere bruscă a prețului țițeiului. Alexander Novak a declarat recent că se așteaptă ca prețul petrolului să rămână între 50 și 60 de dolari per baril, atât în acest an, cât și anul viitor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă