19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieOperatorii telecom vor percepe tarife mai mici pentru portarea numerelor de telefon

Operatorii telecom vor percepe tarife mai mici pentru portarea numerelor de telefon

Având în vedere că volumul de numere portate a crescut semnificativ, ANCOM a considerat necesară revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor pentru fiecare număr portat. Ne aşteptăm ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui număr de telefon să se vadă atât în creşterea numărului de utilizatori care aleg să se porteze, dar şi în ofertele furnizorilor”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM.

Decizia va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare în 15 zile de la publicare.

Tariful pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locaţie şi a numerelor nongeografice, altele decât cele destinate furnizării de servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 4,64 euro pentru fiecare număr portat, acesta fiind redus de la 7,8 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania şi Turcia, ponderate cu numărul de linii active de telefonie la puncte fixe la data de 1 iulie 2017.

Tariful pentru portarea numerelor nongeografice destinate furnizării de servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 2,13 euro pentru fiecare număr portat, acesta fiind redus de la 5,6 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia şi Turcia, ponderate cu numărul de SIM-uri active la data de 1 iulie 2017.

Nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de ANCOM prin metoda analizei comparative (benchmark), pe baza informaţiilor colectate de la 31 din cele 37 de state membre ale Grupului Reglementatorilor Independenţi (IRG).

”În urma procesului de consultare publică, ANCOM a considerat relevant ca nivelul maxim al tarifelor de portare să fie stabilit ca medie ponderată în raport cu numărul de linii active de telefonie la puncte fixe, pentru portarea numerelor fixe, respectiv în raport cu numărul de SIM-uri active, pentru portarea numerelor mobile, valabile la data de 1 iulie 2017, considerându-se că numărul de utilizatori este un factor cu relevanţă specifică mai mare decât populaţia ţării, aşa cum propusese iniţial ANCOM în consultare publică”, spun oficialii autorităţii din comunicaţii.

Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM în anul 2010, tot pe baza unei analize comparative (benchmark).

Tariful de gros pentru portarea numerelor este destinat să acopere costurile furnizorului donor generate de portarea numărului la furnizorul acceptor. Costurile de portare sunt generate de activităţile tehnice (realizarea portării numărului respectiv), operaţionale şi administrative, precum şi de actualizarea bazelor de date locale utilizate şi a bazei de date centralizate.

Tarifele practicate până în prezent au fost stabilite în anul 2010, când se portaseră aproximativ 250.000 de numere de telefon.

În total, de la lansarea portabilităţii şi până la sfârşitul anului 2017, aproape 4,5 milioane de numere au fost transferate între reţele, 3,7 milioane dintre acestea fiind numere de telefonie mobilă şi aproximativ 700 de mii numere de telefonie fixă.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă