13.6 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Oprea: Îmi doresc ca România să aibă un Centru de Excelenţă în Comerţul Exterior

„Dinamica reconfigurării comerţului mondial este provocatoare, aşa cum putem observa în actuala conjunctură internaţională, iar complexitatea misiunii consilierului economic creşte în mod exponenţial cu fiecare mutare făcută de principalii actori pe marea tablă de şah a politicii mondiale. În calitatea mea de fost om de afaceri şi actual demnitar, pot să afirm astăzi că reprezentanţii economici ai României îşi asumă cu responsabilitate rolul de liant proactiv între structurile guvernamentale şi mediul de afaceri din România şi cele din ţările partenere, cu scopul promovării intereselor comercial-economice ale României. Îmi doresc să avem acel Centru de Excelenţă în Comerţul Exterior, aşa cum era odinioară. Începând din anul acesta, vom avea şi Master pe comerţ exterior. Nu s-a mai întâmplat demult. A fost un efort al ministerului şi al Academiei şi cred că, împreună cu dvs, cei care veţi reuşi să-i pregătiţi pe cei care vor veni din urmă, comerţul exterior românesc să fie, într-adevăr, acel Centru de Excelenţă pe care ni-l dorim cu toţii”, a spus Oprea.

Potrivit ministrului, România are specialişti de elită în diplomaţia economică în contextul existenţei unor resurse limitate cu care aceştia lucrează.

„Admit că, anterior preluării mandatului de ministru, eram înclinat să dau crezare surselor mass-media şi diverselor comentarii conform cărora consilierii economici din exterior nu fac altceva decât să cheltuiască banii statului. Pe parcursul acestor luni, în care am avut ocazia să lucrez direct cu o bună parte dintre ei şi cu echipa din ţară a Departamentului de Comerţ Exterior, am constatat că, în fapt, avem specialişti de elită, care, în pofida, resurselor extrem de limitate pe care le au la dispoziţie, cu o bună îndrumare şi obiective clar stabilite, generează şi organizează acţiuni de impact şi obţin rezultate remarcabile în activitatea de promovare economică externă a României. Aş dori să remarc, în acelaşi timp, că pentru o eficienţă crescută, sunt absolut necesare buna colaborare şi implicare a structurilor asociative ale mediului de afaceri, ca şi prezentarea corespunzătoare a firmelor româneşti în demersurile de promovare pe pieţele externe”, a subliniat oficialul.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) organizează, în perioada 25-29 iunie, la Bucureşti, evenimentul „Săptămâna Diplomaţiei Comerciale”, reuniune a principalilor actori din sfera economică şi comercială.

Ultima oră
Pe aceeași temă