19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieOptimism în mediul de business, în privința investițiilor străine directe

Optimism în mediul de business, în privința investițiilor străine directe

Pentru prima dată, Franța depășește Regatul Unit al Marii Britanii, devenind cea mai atractivă țară din Europa pentru proiecte de investiții străine directe (ISD).

65% dintre proiectele ISD anunțate în anul trecut sunt în curs de finalizare, iar şapte dintre principalele 10 state ale lumii, din care provin investițiile, sunt în Europa, conform studiului EY Europe Attractiveness Survey.

49% dintre respondenți consideră că Europa riscă să devină o destinație mai puțin atractivă pentru ISD, pe fondul îngrijorărilor legate de o viitoare instabilitate economică, provocată de pandemie.

Totuşi, pe termen scurt, investitorii își păstrează optimismul. 51% dintre liderii de afaceri anticipează o ușoară scădere a numărului de proiecte inițiate, iar 11% nu se așteaptă la abateri de la planurile de investiții, anul acesta.

80% dintre liderii chestionați au declarat că pachetele de stimulente guvernamentale le influențează deciziile de investiții și vor acorda prioritate țărilor ce au implementat măsuri de sprijin mai solide.

„Europa se poate menține atractivă pentru ISD, cu condiția să acționeze și reacționeze hotărât în trei direcții majore: adoptarea tehnologiei, sustenabilitate și rezistența la șocuri a lanțului de aprovizionare, deoarece acestea vor influența viitoarele decizii de investiții”, spune Bogdan Ion de la EY.

 

Topul statelor atractive

52% dintre proiectele ISD din anii 2015 – 2019 au fost din țări europene, adică aceste investiţii pot fi o forță economică incredibilă pentru Europa. În 2019, șapte dintre principalele zece țări investitoare la nivel global au provenit din Europa.

Aproape un sfert dintre proiecte (23%) au provenit din SUA. Franța are cea mai mare creștere anuală a proiectelor noi (17%, cu 1.197 de proiecte noi), depășind UK în topul celor mai atractive destinații.

În pofida unei scăderi a numărului de proiecte în 2018, cele din Germania au rămas la același nivel în 2019 (971 de proiecte în 2019, 973 în 2018). UK rămâne o destinație atractivă, cu o creștere de 5% a investițiilor, cu 1.109 de proiecte în 2019, la mică distanță în urma Franței.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă