13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieOrban acuză PSD pentru situația critică de la Complexul Energetic Hunedoara

Orban acuză PSD pentru situația critică de la Complexul Energetic Hunedoara

Orban a menționat că nu a fost pus în practică un plan de restructurare, astfel încât să se menţină toate activităţile viabile, iar pe de altă parte, s-a aprobat un ajutor de stat care nu a fost acordat în condiţiile reglementărilor existente la nivel european şi Complexul Energetic Hunedoara este obligat să returneze acest ajutor.

Potrivit liderului PNL, compania este în insolvenţă din 2019, iar Guvernul a găsit o soluţie temporară pentru plata salariilor.

„Felicit Guvernul că s-a mişcat foarte repede în această direcţie. Pe de altă parte, în perspectivă, trebuie să existe o soluţie care să stea în picioare şi anume o companie care să aibă activele viabile şi care să aibă capacitatea de a fi profitabilă, de a putea rămâne pe piaţă astfel încât să prezerve locurile de muncă din zona respectivă. Guvernul a fost extrem de atent, a negociat cu sindicatele, deja a fost adoptată ordonanţa de urgenţă, se află în pregătire HG privind normele de aplicare a acestei ordonanţe şi, imediat ce va fi adoptată HG, se vor plăti salariile către mineri”, a susţinut Ludovic Orban.

Întrebat dacă se vor face concedieri din rândul minerilor, el a răspuns că „există posiblitatea de pensionări şi posibilitatea în care anumiţi angajaţi pentru plăţi compensatorii să fie disponibilizaţi voluntar”.

Orban a spus că, de asemenea, pot fi realocate resursele umane de la nivelul celor patru mine, Centralei de la Paroşeni în mod optim, astfel încât să existe o companie viabilă. „Guvernul este concentrat să găsească o soluţie pe termen mediu şi lung, să creeze o companie viabilă care să salveze cât mai multe locuri de muncă acolo”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a reamintit că o delegaţie a sindicatelor minerilor a fost primită în cursul săptămânii trecute şi de către ministrul energiei, Virgil Popescu, şi de către prim-ministrul Florin Cîţu. În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii minerilor, Guvernul deja a adoptat o modificare a ordonanţei de urgenţă pentru a permite plata pe o perioadă de trei luni a salariilor din fondurile de garantare. Practic, s-a permis să se utilizeze bani din acest fond şi pentru plata salariilor şi pentru companiile aflate în insolvenţă, a explicat Orban, la Palatul Parlamentului. 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă