Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Orlando Teodorovici susţine că există bani la bugete până la finalul anului

Orlando Teodorovici susţine că există bani la bugete până la finalul anului

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că Guvernul are bani suficienţi până la finalul acestui an, atât pentru investiţii, cât şi pentru cheltuielile cu salariile şi pensiile.

Florin Budescu 0 comentarii

Dacă însă o cheltuială publică poate fi ajustată logic, acest lucru trebuie de asemenea să fie făcut.

 

Reduceri de cheltuieli

Demnitarul a fost întrebat despre circulara transmisă ordonatorilor de credit, privind diminuarea cheltuielilor. Orlando Teodorovici a precizat că aceştia trebuie să facă o analiză şi, dacă sunt cheltuieli ce pot fi reduse, să acţioneze corespunzător.

"Orice familie, orice om încearcă să-şi stabilească cheltuielile într-o logică normală. Dacă ai bani şi totuşi poţi să faci o eficientizare a cheltuielilor pe care le ai de făcut, de ce să nu o faci?", s-a întrebat retoric Teodorovici.

Ce face acum Ministerul Finanţelor? A explicat demnitarul: sunt date nişte limite până la final de an. Fiecare minister în parte, agenţie publică, orice structură publică trebuie să facă o astfel de analiză şi, dacă sunt astfel de cheltuieli, să şi le adapteze în mod corespunzător, nimic altceva.

Aşadar, nu avem de unde să ştim cât de profundă este austeritatea impusă de ministrul Finanţelor Publice, pentru că ea este escamotată într-o firească cumpătare.

 

Pensii şi salarii, pe îndestulate

"Nu înseamnă că aceasta s-a făcut pentru că până la final de an nu există şi banii necesari. Nu are legătură una cu alta. Până la final de an sunt şi bani pentru ce ne-am angajat că avem de făcut, atât în investiţii cât şi alte cheltuieli legate de veniturile românilor, pensii sau salarii. Dar, repet, dacă totuşi o cheltuială publică poate fi ajustată într-un mod logic de ce să nu se facă acest lucru", a spus ministrul Finanţelor, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu primarul Capitalei şi primarii de sectoare.

El a subliniat că este decizia ordonatorului de credit, că este ministru sau şef de agenţie, să se uite dacă s-a planificat şi s-a cheltuit justificat sau nu.

 

Precauţii la orizontul rectificării bugetare

Teodorovici a mai spus că la prima rectificare din acest an va trebui făcută o analiză, pentru a şti exact "în care direcţie se acţionează la nivel de Guvern", dar a refuzat să spună dacă rectificarea va fi pozitivă sau nu.

"Vom vedea la momentul rectificării", a spus el. Întrebat dacă vor fi reduceri de personal, şeful de la Finanţe a răspuns că "nu va fi aşa ceva".

Orlando Teodorovici a reafirmat că România poate, în maximum doi ani, să nu mai fie în situaţia de a avea deficit. De ce anume? poate pentru că nu va mai cheltui bani nejustificat, ceea ce s-ar putea înţelege că s-ţa întâmplat până acum.

"28 miliarde de lei nu înseamnă o sumă mare pentru o ţară ca România care are multe astfel de zone unde cheltuie bani nejustificat", a afirmat demnitarul. "Numai că România nu este în situaţia în care atenţia să fie strict pe reducerea deficitului. Noi trebuie să facem şi foarte multe investiţii", a spus Teodorovici.

Comentarii

loading...