14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieOrlando Teodorovici vorbeşte acum despre restructurarea financiară a datornicilor la stat

Orlando Teodorovici vorbeşte acum despre restructurarea financiară a datornicilor la stat

“Nu este o amnistie fiscală, e o restructurare financiară şi, practic, un sprijin pentru conformarea pentru plată de către cei are au faţă de stat aceste datorii”, a explicat Teodorovici. Apoi a detaliat: „E simplu: un plafon de un milion de lei; peste el, se face această eşalonare, pe baza unui plan de restructurare, ca şi în cazul insolvenţei şi, dacă la finalul acestei perioade de 7, 8, 10 sau 12 ani se respectă calendarul, de-abia atunci accesoriile – adică penalităţile şi dobânzile – se înlătură. Este o şansă pe care o au în special companiile româneşti, şi de stat, şi cele private”.

Demnitarul a precizat că, în cazul în care nivelul datoriilor e de sub un milion de lei, “dacă se plăteşte principalul până la finalul lunii noiembrie, atunci se elimină accesoriile, penalităţile şi dobânzile”.

Şeful de la Finanţe a subliniat că proiectul de act normativ pentru acordarea unor facilităţi fiscale este publicat pe site-ul MFP şi până la finalul lunii iulie ar putea fi aprobat. Autorităţile au luat în calcul două scenarii pentru acordarea unor facilităţi fiscale: pentru datorii de peste şi, respectiv, sub un milion de lei.

 

Cuiul lui Pepelea

La finalul anului trecut, 31 de companii de stat aveau datorii de peste 748 de milioane de lei şi dobânzi penalizatoare de 981,4 milioane de lei. 28 de companii cu capital privat şi de stat aveau datorii de 529 de milioane de lei şi accesorii de 388 de milioane de lei. Alte 2.633 de firme cu capital privat aveau datorii de 12,9 miliarde de lei şi accesorii de 8,6 miliarde de lei, iar 30 de instituţii publice datorau statului 71,7 milioane de lei şi accesorii de 56 de milioane de lei.

O situaţie a contribuabililor cu datorii de sub un milion de lei indică faptul că, la sfârşitul anului trecut, 22.988 de persoane fizice (inclusiv PFA, II, IF sau profesii liberale) însumau datorii de 698,9 milioane de lei şi accesorii de 800 de milioane de lei. Alte 285.322 de companii cu capital integral privat aveau datorii de 16,6 miliarde de lei şi 9 miliarde de lei accesorii. O ţară a datornicilor mari şi mici, care-şi amână plata datoriei. Dacă o pot plăti.

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă